Še nekaj denarja za priveze

Z evropskimi sredstvi bodo urejali plavajoče pomole v Kopru ter priveze v Strunjanu in Seči.

Objavljeno
25. avgust 2014 23.30
Piranski mandra - nov
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper, Piran – V dveh občinah bodo še dodatno urejali ribiške priveze s pomočjo sredstev evropskega ribiškega sklada. Za priveze bo namenjenih še približno 1,5 milijona evrov. Tokrat se bodo za denar potegovali privezi v Strunjanu, Seči in koprski občini za plavajoče pomole ob že prenovljenem ribiškem pomolu.

Na razpolago je 1,491 milijona evrov, od česar bodo iz evropskega ribiškega sklada prispevali 75 odstotkov (1,12 milijona evrov), državni proračun 15 odstotkov (223.724 evrov), preostalih deset odstotkov pa morajo prispevati lokalne skupnosti. Na razpis se lahko prijavijo samo obmorske občine. V izolski so nam že odgovorili, da se nanj ne bodo prijavili, saj bi lahko denar namenili za prenovo privezov v izolskem mandraču, kjer pa so poleg ribiških tudi druga plovila. Med razpisnimi pogoji je tudi, da morajo po prenovi privezi najmanj deset let ostati za namene ribištva, tega pogoja pa v primeru izolskega mandrača po zagotovilu Kristine Zelič, svetovalke župana, nočejo sprejeti.

Za razpis bodo upoštevali naložbe v naprave in opremo za manipulacijo s tovorom, naložbe v prostore ali zabojnike za shranjevanje ribolovne opreme, hladilnice, tehtnice, delovne mize, naprave in opremo za popravilo ribiških plovil in orodja, opremo za ravnanje z odpadki ter za zagotovitev varnosti v pristanišču, za plavajoče dostope do plovil, za sanitarije, za ribiško pisarno, za naprave in opremo za vzdrževanje in čiščenje ribiškega pristanišča, za preskrbo z gorivom, ledom, vodo, elektriko ... Prednost bodo imeli tisti projekti, ki bodo prej pripravljeni.

V občini Koper so včeraj povedali, da se bodo prijavili zato, da bi izboljšali priveze ob lani prenovljenem ribiškem pomolu, kjer bi koprski ribiči radi dobili podobne plavajoče dostopne pomole, kot jih imajo v Piranu. V koprskem primeru bi plavajoči pomoli prišli prav še posebej zato, ker je prenovljeni pomol precej višji in je dostop na manjše ribiške barke pri oseki res težak.

Veliko pa od razpisa pričakujejo v piranski občini, kjer so že podali vlogo za gradbeno dovoljenje za 12 privezov v strunjanski Stjuži na območju krajinskega parka. Del obale bodo utrdili in obzidali ter zgradili del lesenega pomola, vplovni kanal pa poglobili tako, da bo morje pri najnižji oseki globoko najmanj en meter. Občina Piran pa se bo prijavila na razpis še s projektom za ureditev ribiškega pristana v Seči, ki ga najbolj nujno potrebujejo ribogojci, školjkarji in posamezni ribiči. Tudi v Seči je poleg priveza treba poglobiti del vplovnega kanala.