Se pri Telekomu vendarle mehčajo pri vprašanju Solin?

Piranski župan Peter Bossman pravi, da je treba Soline »prodajati le s posebnim premislekom«.

Objavljeno
28. maj 2014 12.25
bsu*prva letosnja sol
Boris Šuligoj, Koper, STA
Boris Šuligoj, Koper, STA
Piran – Včeraj so se piranski občinski svetniki seznanili s pismom župana Petra Bossmana vladi in ministrstvoma, v katerem zahteva izločitev prodaje družbe Soline kot koncesionarja Krajinskega parka Sečoveljske soline iz premoženja Telekoma. Neuradno smo izvedeli, da so se začeli Telekomovi nadzorniki in uprava »mehčati« glede vprašanja Solin.

Po neuradnih informacijah naj bi v Telekomu začeli iskati rešitev. Tako bi v družbi predvideli ustanovitev posebne komisije, ki bi preučila morebitne druge poti o prodaji Telekoma brez hčerinske družbe Soline in ločeno prodajo Solin.

Piranski župan Peter Bossman je aprila poslal vladi, ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zahtevo, da bi vplivali na izločitev prodaje Solin iz premoženja Telekoma.

Župan hoče pojasnila

»Prosimo za pojasnila, kaj bo s predvideno odločitvijo. Menimo, da bi bila s takšno prodajo storjena nepopisna škoda in zelo verjetno izničeni vsi pozitivni ukrepi, ki so bili izvedeni v krajinskem parku Sečoveljske soline. Zavedamo se pravnih vidikov prenosa koncesije na druge pravne osebe in zaščite pogodbenih obveznosti, vendar obstaja utemeljena bojazen, da bi bila s to potezo storjena nepopravljiva škoda,« je zapisal Bossman in pozneje dodal oceno, da država ne sme predajati svoje kulturne in naravne dediščine v tretje roke na podlagi cene krovnega podjetja, temveč mora kot ključni kriterij postaviti družbeno in okoljsko odgovornost družbe, ki hoče upravljati krajinski park.

»Pri iskanju rešitev za nadaljnje upravljanje parka smo pripravljeni tudi sami aktivno sodelovati, saj soline obsegajo velik del naše občine in so zato za nas izjemno pomembne,« je zapisal piranski župan. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je odgovorilo, da so primer predali ministrstvu za finance, ki je odgovorno za prodajo Telekoma. Urad vlade za komuniciranje včeraj ni odgovoril na naše vprašanje, kakšno je stališče vlade do te zahteve.

Enako stališče kot prej

Na ministrstvu za kmetijstvo so ponovili, da imajo enako stališče kot pred tremi tedni, ko so pojasnili, da zamenjava lastnika Solin ne bi smela vplivati na upravljanje parka. Po naših neuradnih informacijah pa so na Židanovem ministrstvu pripravljeni prisluhniti drugačnemu načinu urejanja tega vprašanja.

Če bi Soline pred Telekomovo prodajo izločili iz prodajnega paketa, bi morali Telekomovi lastniki poiskati kupca oziroma prevzemnika Solin. Ločena prodaja Solin ne bo preprosta, saj hčerinska Telekomova družba lastniku ne prinaša velikih poslovnih priložnosti, temveč predvsem družbenoodgovorno skrb za okoljsko in kulturno občutljivo območje.