Se SDS na Štajerskem krha?

Predsednik podravske regijske koordinacije SDS Milan Fras je v pismu predsedniku največje vladne stranke in premieru Janezu Janši izrazil veliko nezadovoljstvo tamkajšnjih volilcev.

Objavljeno
24. januar 2007 12.36
Ljubljana - Predsednik podravske regijske koordinacije SDS Milan Fras je v pismu predsedniku največje vladne stranke in premieru Janezu Janši izrazil veliko nezadovoljstvo tamkajšnjih volilcev, piše časopis Dnevnik. V pismu piše, da je Janševa vlada na "poziciji že več kot dve leti, zato je zadnji čas, da preidemo h konkretnim dejanjem".

Fras navaja, da so člani stranke na regionalni ravni s svetovalnim podjetjem Imecon "več kot dve leti s trdim delom razvijali projekte na realnih osnovah, to je s potrebnim programom in finančno konstrukcijo." Pri tem da so za investicije pokazala pripravljenost najeminentnejša mednarodno uveljavljena podjetja, vendar od vlade ni odziva. "Žal pri tem nismo deležni praktično nobene podpore vlade, še več, lahko bi rekel, da gre za popolno ignoranco, saj na številne predložene projekte nismo prejeli niti odgovora," piše Fras. Janšo zato poziva, naj osebno poskrbi za izboljšanje stanja in ga med drugim prosi, da se sreča s predstavniki podjetja Magna International, ki želijo investirati v ta del Slovenije, in jim da pozitiven signal, saj gre za podjetje, ki predstavlja enega največjih proizvajalcev in dobaviteljev v avtomobilski industriji. Pismo končuje z besedami: "Ne gre si namreč zatiskati oči pred dejstvom, da prav v naši regiji tako stranka kot vlada svojim volilcem nimata kaj pokazati." Sklene pa z ugotovitvijo, da "klima med našimi člani že zdaj ni najboljša".

Razmišljanja o prestopih v SLS

Nezadovoljni naj bi bili tudi nekateri poslanci SDS (predvsem tistimi, ki prihajajo iz severovzhodne Slovenije). Šest poslancev SDS, ki so nezadovoljni tudi s stanjem v stranki nasploh in nad nedostopnostjo predsednika stranke, pa naj bi že omenjalo tudi možnost njihovega izstopa iz stranke. Nekaj nezadovoljnežev naj bi iz SDS prestopilo v SLS.

Je v ozadju privoščljiva LDS?

V Slovenski demokratski stranki so se že odzvali na pisanje o krizi v SDS. “Ne moremo se znebiti vtisa, da je Dnevnik zamenjal kratici LDS in SDS, ali pa je naslov nastal iz velike želje, da bi tudi 'pri sosedu crknila kakšna krava'. Takšna želja je sicer razumljiva glede na dejstvo, da je LDS v ozadju oziroma preko povezanih članov in simpatizerjev pravzaprav dejanski lastnik Dnevnika,” je v imenu stranke komentirala Sandra Letica.

SDS petim podjetjem vrnila sredstva za volilno kampanjo

Izvršni odbor SDS je ocenil, da stranka pred lanskimi lokalnimi volitvami ni kršila zakonov, ki urejajo financiranje volilne kampanje in političnih strank. Kljub temu se je "v izogib vsakršnim dvomom o moralnosti delovanja SDS" odločil, da bo stranka na račune podjetij Mobitel, Acroni, Talum, Hit in Luka Koper Pristan vrnila finančna sredstva, ki so jih ta podjetja prispevala za njeno predvolilno kampanjo.

Kot so pojasnili, so v SDS pred lanskimi lokalnimi volitvami (tako kot vedno doslej) vsem večjim in srednjim podjetjem poslali prošnje za finančno pomoč in jih že v sami prošnji izrecno opozorili, da političnih strank ne smejo financirati tista podjetja, v katera je vloženih več kot 50 odstotkov javnega kapitala. Pravne osebe pa so se same odločale, ali bodo prispevek dale ter v kakšni višini (v mejah, ki jih določa zakon), ali pa so prošnjo zavrnile.

Stranka je vse donatorje v skladu z zakonom navedla v poročilu računskemu sodišču. Po objavi podatkov pa so se v nekaterih medijih pojavili dvomi o tem, ali lahko podjetja, kot so Mobitel, Acroni, Talum, Hit in Luka Koper Pristan, financirajo politične stranke. Donacije nekaterih od naštetih podjetij tako SDS kot tudi druge stranke prejele tudi pri prejšnjih volitvah in računsko sodišče po opravljenem pregledu financiranja volilne kampanje SDS ni ugotovilo nepravilnosti. Omenjena podjetja namreč niso v neposredni državni lasti.

Sredstva so bila na račune podjetij Mobitel, Acroni, Talum, Hit in Luka Koper Pristan vrnjena danes.