Še sedem let poceni smeti

Novo odlagalno polje na trebanjski deponiji Globoko bo stalo 400.000 evrov.

Objavljeno
12. november 2014 21.37
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje – V skladu z lani pridobljenim okoljevarstvenim dovoljenjem (OVD) so občine Trebnje, Mokronog – Trebelno, Mirna in Šentrupert naposled začele graditi novo odlagalno polje na deponiji Globoko, s čimer bodo svojim prebivalcem za nadaljnjih sedem let zagotovile poceni odlaganje smeti.

Naložba je vredna 400.000 evrov, denar pa bodo občine zagotovile glede na njihov lastniški delež v trebanjski komunali. Odlagalno polje, kjer bo prostora za do 40.000 kubičnih metrov smeti, mora biti nared še ta mesec, saj je stara deponija polna.

Pred lansko pridobitvijo OVD je bila deponija Globoko tik pred zaprtjem. To bi občine stalo 1,82 milijona evrov, zagotoviti pa bi morale še denar za odlaganje smeti na kakem drugem odlagališču – od 110 do 120 evrov na tono odloženih odpadkov, kar bi gospodinjstvom močno podražilo smetarino. Zdaj štiričlansko plačuje 7,02 evra (+DDV) na mesec, pet ali več-člansko pa 10,53 evra (+DDV).

Po besedah direktorja trebanjske komunale Stanka Tomšiča od pridobitve OVD na deponiji sprejemajo odpadke iz šmarske občine in krškega podjetja Kostak, ki tam odlaga smeti iz občin Piran in Logatec. Na leto odložijo 3000 ton domačih odpadkov in prav toliko od drugod. Ker nimajo čistilne naprave, izcedne vode vozijo na čiščenje na Prečno v Novo mesto. Ali bodo čistilno napravo sploh zgradili, Tomšič ni znal odgovoriti. Zanesljivo pa bodo po letu 2015 vse komunalne odpadke vozili na mehansko in biološko obdelavo, pri čemer ne izključujejo novomeškega podjetja Cerod na Leskovcu, s katerim so lani podpisali pismo o nameri.

Grožnja z zaporo, če ne bo rente

Zaradi bližine deponije Globoko so si lani štiri naselja (Hudeje, Gorenje Medvedje selo, Brezovica in Dol pri Trebnjem) izborila 24.200 evrov letne rente, 90 odstotkov popusta pri plačilu smetarine na gospodinjstvo in deset kubičnih metrov brezplačne vode na mesec iz javnega vodovoda za vsako gospodinjstvo. Predsednik krajevne skupnosti Račje selo Darko Pekolj je za Delo povedal, da naselja pričakujejo izplačilo obljubljene rente še v tem letu, saj bodo v nasprotnem primeru s traktorji zaprli dovoz na deponijo. Tomšič je obljubil, da bo komunala že do konca meseca vsem štirim naseljem izplačala s pogodbo dogovorjeni denar.