Še ta mesec začetek gradnje enote za dementne

Ppodpisali pogodbo za začetek gradnje enote za dementne pri Domu starejših občanov Kočevje

Objavljeno
08. julij 2013 17.59
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje - Po sedmih letih zapletov je jasno: podjetje CGP d.d. Novo mesto bo še ta mesec začelo za Domom starejših občanov Kočevje graditi enoto za dementne. Lesen objekt, v katerem bo živelo 48 stanovalcev, bo končan do septembra 2014. Takrat se bo dvignila kvaliteta bivanja v celotnem Domu starejših občanov Kočevje, saj bo število stanovalcev ostalo enako.

Včeraj sta kočevski župan Vladimir Prebilič in Marjan Pezdirc, prokurist podjetja CGP d.d., podpisala pogodbo za gradnjo kočevske enote za dementne. To je bil že tretji razpis za oddajo del. Tokrat so med tremi ponudbami, ki niso bistveno odstopale, izbrali najcenejšo. Podjetje CGP bo enoto za dementne zgradilo za 2,7 milijona evrov, celotna investicija - skupaj z opremo - pa je vredna 3,5 milijona evrov. Denar bodo zagotovili iz dveh virov: dva milijona iz programa Pokolpje in 1,5 milijona evrov z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Občina pa bo morala kriti prekoračitve sedanje ocene investicije.

»Gradnja enote za dementne bo končana do konca junija 2014, objekt pa bo zaključen septembra 2014, kar so kratki roki, vendar izvajalci zagotavljajo, da se to da izpeljati,« pravi Vladimir Prebilič. V nasprotnem primeru bo morala občina zaradi večletnega odlašanja sama pokriti celotno investicijo.
»Za stanovalce in zaposlene gradbišče poleg našega doma ne bo nič posebnega, saj v domu vsako leto nekaj prenavljamo,« pravi Lidija Žagar, direktorica Doma starejših občanov Kočevje. Z dograditvijo nove enote, kjer bo 2500 kvadratnih metrov prostora, bodo zagotovili normalne pogoje za dementne stanovalce, saj bodo njihovo življenje organizirali po stanovanjskih enotah, ki jih podpira tudi stroka.

Z novo enoto bo število stanovalcev doma ostalo enako, 160, vendar ne bo več triposteljnih sob. »Upam, da se potem naše cene ne bodo dvignile in bomo imeli še naprej za okoli 30 odstotkov nižje cene oskrbe,« pravi Žagarjeva, ki dodaja, da je ta odločitev v rokah lastnika, to je ministrstva. »Zavedamo se, v kakšnem okolju delujemo in da bi zaradi dviga cen upadlo število stanovalcev,« pravi Lidija Žagar, ki je prepričana, da je prav, da z nizkimi cenami čim širšemu krogu ljudi na tem območju zagotavljajo možnost oskrbe v domu.