Še tretji poskus v ptujskem turizmu

Pred dvema desetletjema so imeli gospodarsko in interesno združenje, pozneje lokalno turistično organizacijo, a sta obe propadli.

Objavljeno
25. november 2015 17.22
PTUJ
Franc Milošič
Franc Milošič

Ptuj - Ptujčani imajo mesec dni časa, da povedo svoja mnenja o ustanovitvi posebnega zavoda za turizem, ki ga načrtuje občinska uprava. »Potrebujemo krovno organizacijo za turizem in prireditve,« je odločen župan Miran Senčar, ki pripravljeno strategijo mesta razume kot naročilo, da ustanovi takšen zavod. »Ko bomo vedeli, koliko bo zaposlenih, bomo vedeli, kolikšni bodo stroški.«

Zavod je začela ustanavljati občina sama. Za primere dobrih praks organiziranosti turizma drugod, so se obrnili na predstavnika slovenske turistične organizacije na Dunaju Jana Ciglenečkega, ki pravi, da imajo v takšnih organizacijah večinsko besedo turistična podjetja in ponudniki. Po njegovem država ali lokalna skupnost zanja prispevata manj kot polovico sredstev in temu primerna je tudi njuna moč odločanja.

»Če hočemo na Ptuju uspešno organizacijo, je treba izbrati prave ljudi, strokoven in povezovalen tim. Pazite, koga boste izbrali, potem imate dobre možnosti,« je opozoril Ciglenečki. To pa je nekaj povsem drugega, kot je na glas povedal svetnik SD Miran Meško: »Se že govori, kdo naj bi zavod vodil.«

Zdaj imajo številni Ptujčani pomisleke

Doslej sta se ponesrečila oba poskusa organizirati ptujski turizem. Pred dvema desetletjema so imeli gospodarsko in interesno združenje (GIZ), pozneje lokalno turistično organizacijo (LTO), a sta obe propadli prav zaradi premajhnega ali nobenega sodelovanja turističnih ponudnikov pri oblikovannju občinske turistične politike.

Zdaj imajo številni Ptujčani pomisleke, da zavoda mesto sploh ne potrebuje, saj je v mestu že čela vrsta organizatorjev turističnih in drugih prireditev; za likovne muzej s tremi razstavišči in društvo Art Stays, za glasbene Arsana, za literarne Knjižnica Ivana Potrča in Dom kulture Muzikafe, za filmske Center interesnih dejavnosti, za zabavnoglasbene RadioTednik, za gledališke Ptujsko mestno gledališče, Javne službe in številna društva. Poleg tega za veliko večino navedenih zvrsti skrbi enota Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo.

Še največji problem pri ptujskih prireditvah je njihova časovna neusklajenost, vendar za njihovo boljši časovni razpored res ni treba ustanavljati zavoda; za to bi namreč zadostovala že skupna spletna stran. Poleg tega Ptuj že ima Turistični informacijski center v okviru Javnih služb in samo njegova selitev v novi zavod bo težko prinesla kakšne posebne nove vrednosti, skupaj z občinami celotnega Spodnjega Podravja pa je vključen tudi v Regionalno destinacijsko organizacijo, ki povezuje ponudbo turističnih in gostinskih zmogljivosti.

Ker se je občina ustanavljanja zavoda lotila brez podrobne analize stanja v turizmu, so nekateri svetniki zahtevali, da do konca enomesečne javne razprave naroči raziskavo, a je mestni svet kljub vsem pomislekom osnutek odloka že sprejel.