Sedem okuženih zdravnikov v Mariboru

Razmere so bolj nepregledne kot marca, saj se je pahljača okuženih razširila, je zaskrbljen direktor UKC Maribor Vojko Flis.

Objavljeno
30. junij 2020 10.25
Posodobljeno
30. junij 2020 13.31
Vojko Flis, direktor UKC Maribor bo moral reorganizirati delo v hiši. To pa ne bo lahko, saj je poleg naraščajočega števila okuženih še čas dopustov. Foto: UKC Maribor
Včeraj so bili v Zdravstvenem domu (ZD) Adolfa Drolca Maribor odkriti trije okuženi zdravniki z novim koronavirusom, zdaj je številka poskočila na sedem. »Negativna sta bila le dva od devetih testiranih zdravnikov, včeraj pa je bilo v državi odkritih 15 novih okužb. Stanje se dinamično spreminja,« je v današnji izjavi dejal direktor UKC Maribor Vojko Flis. Danes zato spet vzpostavljajo covid enoto na način kot so jo v začetku epidemije marca.

Okuženi zdravniki so imeli 24. junija skupen sestanek nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma.» Imeli so stike z nekom, in ti spet z nekom, temu pa je nemogoče slediti. Včeraj smo delali celo noč in cel popoldan. Testiranja še tečejo in bodo ponovljena, zaenkrat je bilo testiranih več kot 50 ljudi. Čas od nastanka morebitne bolezni, pa do danes je prekratek, da bi se pokazale vse okužbe,« je dejal Flis.

Trenutno iščejo še stike z bolniki, ki bi jih zdravniki lahko imeli v urgentnem centru kliničnega centra, kjer so občasno delovali. Direktor Flis poziva vse ljudi, ki so se v minulih dneh mudili v prostorih urgence (v petek, 26.6. in nedeljo 28.6. med 7. in 19. uro, in v ponedeljek, 29.6. med 7. in 16. uro), da so pozorni na zdravstveno stanje. »Če opazijo simptome bolezni, podobne gripi, naj pokličejo zdravnika, saj vseh stikov še nismo našli, jih pa zasledujemo.«

Drugo testiranje je predvideno v četrtek. Kot je potrdil Flis, je bil virus vnesen iz tujine, domneva se, da iz poroke ali strokovnega srečanja v Črni gori. V UKC Maribor bo zdaj treba reorganizirati delo, a bo urgenca delovala nemoteno naprej. 

Največja težava bo izpad zdravnikov nujne medicinske pomoči iz zdravstvenega doma, ki hodijo po domovih. Poskušali jih bodo nadomestiti z zdravniki iz UKC Maribor, kar pa spet pomeni izpad pri njih. V UKC Maribor zaenkrat ni nobenega okuženega, je pa preventivno v osamitvi 14 oseb iz urgentnega centra, a so za zdaj njihovi testi še negativni. 

Trenutno edina pozitivna informacija je, da nihče do zdaj odkritih okuženih zdravnikov ni delal v domovih starejših občanov.

Zaposlenim v mariborskem kliničnem centru priporočajo, naj ne potujejo v tujino.

Ob tem se postavlja vprašanje, kako se lahko okužba tako hitro razširi med zdravniki, torej osebami, ki bi morali biti najbolj poučeni o odgovornem samozaščitnem ravnanju in se posledično tudi najbolj odgovorno vesti. Ali to pomeni, da tudi sama stroka podcenjuje moč virusa?
Tudi v prvem valu širitve virusa je okužbo v dom starejših občanov v Metliko prinesel prav splošen zdravnik, ki je pred tem smučal v Italiji.

image
Rubin Miha Danilo Maurič, strokovni direktor ZD Maribor. Foto: Miha Rubin


Danilo Maurič, direktor ZD Adolfa Drolca Maribor je dejal, da imajo za zdaj vsi okuženi zdravniki blage znake okužbe. Zdaj jih najbolj skrbi, kdo bo skrbel za njihove paciente. Zdaj skrbno iščejo kontakte.
Vsi zdravniki, ki so na delovišču pa delajo v polni bojni opremi, je izpostavil direktor. Če se bo taka stopnja okužb nadaljevala, se bojijo kolapsa.
»Bali smo se tega dne,« je zaključil Maurič. Zdaj je doma 15 njihovih zaposlenih, sedem zdravnikov in ostali, ki so v preventivni izolaciji.


Odpovedana seja sveta
Za danes ob 15. uri je bila napovedana 26. redna seja Sveta zavoda UKC Maribor, ki pa je zaradi izrednih razmer odpovedana. Med drugim bi obravnavali Poročilo o delovanju ustanove med pandemijo, projekt vzpostavitve kontejnarske bolnišnice in delovno uspešnost sanacijske uprave.