Sedem tisoč evrov za štipendijski sklad

Najvišjo ceno na dražbi predmetov Janeza Drnovška, kar 2200 evrov, je doseglo črno-zlato nalivno pero Mont Blanc.

Objavljeno
22. februar 2018 20.41
razstava
S. B.
S. B.

Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška je za začetek delovanja dobil 7000 evrov. Za toliko so namreč na nocojšnji dobrodelni dražbi prodali predmete iz zapuščine nekdanjega predsednika. Dražbo so priredili v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova ob odprtju razstave, namenjene 10. obletnici smrti Janeza Drnovška.

Petnajst predmetov, ki jih je za dobrodelni dogodek izbrala njegova družina, je dražil nekdanji Delov novinar, dopisnik in odgovorni urednik Mitja Meršol. Najvišjo vrednost je dosegelo črno-zlato nalivno pero Mont Blanc, 2200 evrov, s čimer je predmet za 700 evrov presegel izklicno ceno. Najbolj se je temu znesku približalo še drugo nalivno pero, to je bilo znamke Pelikan, za katero je dražitelj iztržil 1600 evrov, na tretjem mestu pa je pristala podpisana Drnovškova knjiga Zlate misli o življenju in zavedanju s tisočakom.

Po 320 evrov so prodali še šest od osmih karikatur Franca Jurija, v katerih kot Drnovškov alterego nastopa njegov pes Artur, po 150 evrov pa pisemski ovojnici ob nastopu Janeza Drnovška v Svetu Evrope v letih 1990 in 1992. Štirje predmeti kljub Meršolovemu duhovitemu nagovarjanju (»Dražba je komunikacija!«) še niso dobili novega lastnika.

Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška bo prvi razpis objavil konec tega šolskega leta za naslednje šolsko leto, štipendije pa bodo namenjene dijakom iz socialno manj spodbudnih okolij, zlasti tistim, ki se bodo šolali za deficitarne poklice.

Pobudo za ustanovitev sklada je dal Drnovškov sin Jaša, na ZPMS pa so jo z navdušenjem sprejeli. »Opažamo, da je ob obstoječih sistemih štipendiranja potreb še vedno več kot možnosti, zato bo delovanje sklada zagotovo dobrodošlo,« je poudarila predsednica ZPMS Darja Groznik. Izbrani dijaki bodo štipendije dobivali ves čas srednješolskega izobraževanja, k ustanovnim finančnim deležem pa so že nagovorili nekatera slovenska podjetja.

Odprtja razstave, ki po poglavju orisuje 19 let Drnovškovega političnega življenja, se je udeležilo precejšnje število ljudi, ki so dodobra zapolnili prostore muzeja. Med njimi je bilo nekaj vidnih političnih osebnosti, denimo nekdanji predsednik države Milan Kučan in aktualni predsednik Borut Pahor. Poklon politiku so prišli izreči številni njegovi strankarski kolegi, kot sta Gregor Golobič in Jožef Školč, ki je kupil tudi enega izmed predmetov na dražbi (pisemsko ovojnico).

Avtor razstave, ki poleg fotografij in pisnega besedila spomine na Janeza Drnovška vzbuja še s 60 njegovimi predmeti, je kustos Narodnega muzeja Slovenije Darko Knez. Ideja za razstavo se je porodila leta 2014, ko je dobil muzej v hrambo ali last številne predmete iz Drnovškove zapuščine.