Sedež navigacijskega sistema Galileo pri nas?

Na obisk v Slovenijo prihaja delegacija Evropske vesoljske agencije, ki se bo s predstavniki ministrstev pogovarjala o morebitnem vključevanju Slovenije v organizacijo.

Objavljeno
22. februar 2007 09.05
Satelit programa Galileo
Ljubljana - V Slovenijo bo danes prispela delegacija Evropske vesoljske agencije (ESA), ki jo bo vodil direktor za pravne in mednarodne zadeve ESA Rene Oosterlinck. Delegacija ESA se bo srečala s predstavniki več slovenskih ministrstev, s katerimi bodo preučili različne načine morebitnega vključevanja Slovenije v ESA. Vprašanje slovenskega članstva v ESA je sicer pomembno tudi iz vidika prizadevanj Slovenije za sedež nadzornega organa satelitsko-navigacijskega sistema Galileo.

ESA ima namreč v prvi, razvojni fazi projekta Galileo, zelo pomembno vlogo, saj prispeva polovico od 1,5 milijarde evrov za izgradnjo satelitske infrastrukture na Zemlji ter izdelavo in izstrelitev prvih dveh poskusnih satelitov. Pred dobrim letom dni je tako v Zemljini orbiti začel krožiti poskusni satelit Giove-A, navigacijske podatke, ki jih pošilja na Zemljo, pa preučujejo v satelitskem centru ESA v Noordwijku na Nizozemskem. Drugi poskusni satelit, Giove-B, bo v orbito predvidoma izstreljen konec leta 2007.

Poleg Slovenije z Ljubljano se za sedež nadzornega odbora Galileo potegujeta še dve novinki, Malta in Češka, ter osem starih članic EU. Poleg Malte med omenjenimi državami le Slovenija ni članica ESA, niti z njo ne sodeluje na podlagi sporazuma o sodelovanju, kot to počneta Češka in Madžarska. Države, ki so vključene v programe ESA - teh je trenutno 20, od tega je 17 članic -, morajo plačevati letno članarino, ki se izračuna na podlagi njihovega bruto domačega proizvoda (BDP).

Kot je prejšnji teden pojasnila vlada, so stroški sodelovanja v programih ESA "precejšnji", hkrati pa vlada ocenjuje, da bo Slovenija "prej ali slej morala pristopiti k sodelovanju ne le zaradi potreb raziskovalne in industrijske sfere, temveč tudi zaradi potreb države same. "

Poleg razvoja satelitskih tehnologij sodi v poslanstvo Evropske vesoljske agencije, ki ima sedež v Parizu, tudi priprava in izvedba evropskega vesoljskege programa. Agencija sodeluje s sorodnimi neevropskimi agencijami, njeno delovanje pa je usmerjeno k raziskovanju Zemlje, njenega bližnje okolice, sončnega sistema in vesolja.

V Sloveniji sicer ne obstaja specifičen vesoljski raziskovalni program, vendar pa v državi vseeno deluje nekaj raziskovalnih institucij, ki so dejavne predvsem na področju satelitskih komunikacij in satelitske navigacije. Del 600.000 evrov v petletnem programu za raziskovalne aktivnosti gre tudi za te namene, še pojasnjujejo v vladi. Predstavitev možnosti za sodelovanje med ESA in Slovenijo bo v petek na Gospodarski zbornici Slovenije.