Sedež uprave parka končno sredi parka Strunjan

Temeljito obnovili dve stari solinarski hišici, ki bosta središče dogajanja in sedež upravljanja razgibanega parka.

Objavljeno
15. oktober 2013 18.45
Uprava KP Strunjan
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Strunjan - Skoraj pet let po ustanovitvi Krajinskega parka Strunjan bo zavod danes dobil sedež in osrednje informacijsko središče. »To pomeni povsem druge možnosti delovanja, saj bomo prisotni v središču parka in nas bo tudi javnost dojela kot njegove prave upravljalce,« je včeraj dejal Marko Starman, ki je od začetka direktor javnega zavoda.

Dve stari solinarski hišici ob strunjanskih solinah, od katerih je bila ena zgrajena že v 17. stoletju in obnovljena leta 1975, so delavci družbe Soline, pridelava soli v celoti rekonstruirali v enem letu. V eni, namenjeni solinarjem, bodo na približno 120 kvadratnih metrih v pritličju predstavili solinarsko orodje in tradicionalne načine pridelave soli, v nadstropju pa bodo prostori za počitek, dežuranje in druge potrebe solinarjev, ki grabijo sol na štirih ohranjenih solinskih fondih.

270.000 evrov za urejanje čelnega nasipa

V drugi, približno za petino manjši hišici, bodo v pritličju informacijski center z razstavnim prostorom, sanitarije za obiskovalce parka in v nadstropju prostori za štiri stalno zaposlene uprave parka.
Obnova obeh hišic je stala 428.000 evrov, od tega je 212.000 delež iz operativnega programa za regionalni razvoj, 188.000 evrov sta zagotovili kmetijsko in gospodarsko ministrstvo, 28.000 pa je park prispeval sam.

V prejšnjih letih so si iz drugih projektov že kupili motorni čoln za spremljanje stanja na morju, zgradil most čez kanal, ki napaja strunjansko laguno Stjuža, zdaj pa iz programa Saltworks za 270.000 evrov urejajo čelni nasip in dostopno pot do info centra. Dokončno bosta urejena čez nekaj mesecev. Prav nameravajo še letos pridobiti 300.000 evrov za prenovo notranjih nasipov solin.

Krajinski park Strunjan je prvi (od treh parkov) prejel denar za ureditev svoje najnujnejše infrastruktue iz operativnega programa za regionalni razvoj za obdobje do leta 2013. V istem paketu sta tudi dva večja in finančno obsežnejša informacijska centra oziroma sedeža Triglavskega narodnega parka in naravnega rezervata Škocjanski zatok pri Kopru.