Sedmi dan stavke v UKC še brez dogovora

Kmalu konec stavke? Enotne ocene o pravi ponudbi na pogajalski mizi.

Objavljeno
02. november 2011 19.25
Posodobljeno
02. november 2011 19.25
Diana Zajec, notranja politika
Diana Zajec, notranja politika
Ljubljana – Danes srednje medicinske sestre (SMS), ki delajo v devetih intenzivnih enotah UKC Ljubljana, stavkajo že sedmi dan. Rešitve še ni na vidiku, a po današnjih intenzivnih dogovarjanjih in pogajanjih se zdi, da utegne petek prinesti rešitev in z njo konec (za zdaj bele) stavke.

Zdajšnji protest SMS izhaja iz ugotovitev in posledic upravnega nadzora, ki ga je resorno ministrstvo lani opravilo v ljubljanskem UKC. Nadzor je namreč pokazal, da dosedanji ključ plačevanja sester – te v praksi že leta opravljajo dela, ki sicer sodijo v domeno diplomiranih medicinskih sester (DMS) – v višini 80 odstotkov za delo DMS in 20 odstotkov za delo SMS ni pravilen.

Zato je vodstvo UKC poleti pripravilo nove pogodbe, ki jih srednje medicinske sestre niso podpisale, saj bi tako izgubile možnost napredovanja, ki so jo v preteklosti dosegle za delo diplomirane sestre. Kljub temu so jim zadnjo plačo izplačali po novih, nepodpisanih pogodbah, kar je sprožilo sedanjo stavko. UKC je zdaj tako računsko sodišče kot tudi ministrstvo za javno upravo zaprosil za neodvisno mnenje o (ne)zakonitosti kombiniranih pogodb o zaposlitvi srednjih medicinskih sester.

Po doslej slišanih ocenah bi bilo treba nastali problem rešiti tako kot na področju vzgoje in izobraževanja (s spregledom izobrazbe), delno pa tudi s kolektivno pogodbo, z ureditvijo napredovanj.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je danes dopoldne sklical predstavnike ministrstev za zdravje in javno upravo ter vodstva UKC v želji, da bi poiskali rešitev za stavkovne zahteve medicinskih sester. Popoldne so se predstavniki stavkajočih sestali z vodstvom UKC, s katerim so v petkovih pogajanjih, ki so se zavlekla do poznih večernih ur, dosegli napredek, a še ne sprejemljive rešitve.

Pogajalci današnje srečanje označujejo za obetavno, saj naj bi, tudi s pomočjo ministrstva, do konca tedna vendarle dosegli dogovor, ki bo omogočil prekinitev stavke. Vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj je za Delo ob tem dejala, da je »skoraj prepričana, da bomo zdaj res dosegli dogovor, ki bo prinesel pravo rešitev za srednje medicinske sestre – ne le v UKC Ljubljana, ampak po vsej Sloveniji«.

V petek se bodo stavkajoči z vlado usklajevali o aneksu h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, sprejetem prejšnji teden, zvečer bodo sledila pogajanja z vodstvom UKC.