Šefic: Tehnične ovire potrebne na celotni državni meji

Gre za začasne ovire, ki jih bodo umaknili takoj, ko bodo ocenili, da lahko tak ukrep nadomestijo z drugimi.

Objavljeno
16. december 2015 17.17
suligoj/zica dragonja
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Odločitev vlade o postavitvi tehničnih ovir na državni meji je po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica popolnoma upravičena. Ker se lahko migracijski tokovi v prihodnje spremenijo, je treba takšne ukrepe sprejemati za celotno državno mejo, je poudaril na novinarski konferenci po seji vlade.

Šefic je znova poudaril, da je osnovni namen tehničnih ovir uravnavanje migracijskega toka, njihov cilj pa nadzor nad prehajanjem državne meje. »Glede na slabe izkušnje je ta naša usmeritev popolnoma upravičena,« je dejal. Poudaril je, da gre samo za začasne ovire, ki jih bodo umaknili takoj, ko bodo ocenili, da lahko tak ukrep nadomestijo z drugimi.

Do torka postavili 137 kilometrov ograje

Ob tem je poudaril, da so v zadnjih tednih imeli tudi napovedi, da se lahko migracijski tokovi spremenijo, ene od možnih so tudi »južne variante« migracijskih poti. Zato lahko ta migracijski tok v državo pride na drugem koncu meje kot doslej, kar po besedah Šefica pomeni, da je treba ukrepe sprejemati za celotno državno mejo.

Do torka so po njegovih besedah postavili približno 137 kilometrov ograje, in sicer na 36 različnih lokacijah - od Gibine v Razkrižju do Dragonje v Kopru. Ob tem je poudaril, da slovenska meja ostaja odprta, a nadzorovana. Prepričan je, da bodo s tem ukrepom prispevali k zagotavljanju ustrezne stabilnosti in varnosti v državi.

Šefic priznava, da ograja prinaša tudi negativne posledice, predvsem za živali. Zato so se odločili, da bodo uporabili kemične snovi, ki odvračajo živali, ter električne pastirje in naletne ograje. Z lovci se tudi dogovarjajo, da bi nekaj delov ograje odprli za prehode živali. Koordinator teh aktivnosti bo lovska zveza, je še pojasnil državni sekretar.

Napovedal je še, da bodo v prihodnjem tednu ocenili položaj in začrtali aktivnost glede prihoda beguncev. Ocenjujejo sicer, da bo migracijski tok obdržal sedanjo intenzivnost, če ne bo bistvenih novih okoliščin. Če pa bodo Nemčija in nekatere druge države omejile število prebežnikov, ki jih bodo sprejele, pa bo to vplivalo tudi na nadaljnje aktivnosti Slovenije, ki bo morala v tem primeru omejiti vstop v državo, je dejal.