Seja o oklepnikih 15. februarja

Izredna seja, na kateri bodo poslanke in poslanci razpravljali o domnevno spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie, bo 15. februarja.

Objavljeno
06. februar 2007 16.55
Ljubljana – Izredna seja, na kateri bodo poslanke in poslanci razpravljali o domnevno spornem poslu z oklepniki, ki jih država kupuje od finske Patrie, bo v četrtek, 15. februarja, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Franceta Cukjatija. Zahtevo za izredno sejo je 31. januarja vložilo 39 poslancev LDS, SD in SNS, Poslovnik DZ pa predsedniku DZ nalaga, da izredno sejo na predlog najmanj četrtine poslancev skliče v 15 dneh od vložitve zahteve. Cukjati bo po sklepu kolegija sejo sklical na zadnji možni datum, 15. februarja.

Opozicijski poslanci so zahtevo za sklic izredne seje vložili 31. januarja, državnemu zboru pa v sprejem predlagajo tri sklepe. Tako naj bi DZ opozoril vlado, da je minister za obrambo Karl Erjavec s tem, ko je onemogočal nadzor nad transparentno porabo javnih sredstev pri nakupu oklepnikov, ravnal nesprejemljivo. DZ naj bi tudi ugotovil, da je Erjavec nedvomno zavajal državni zbor in javnost, ko je zatrjeval, da bo slovenske davkoplačevalce 135 oklepnikov z vso konfiguracijo stalo 63 milijard tolarjev. Poslanke in poslanci naj bi tudi ugotovili, da je sklenjena pogodba škodljiva, zato naj bi zahteval vse možne ukrepe za popravo nastale škode.

Minister za obrambo se je na zahtevo že po izredni seji že odzval in dejal, da je pojasnil že vse podrobnosti v zvezi s poslom. "Poslanca, ki sta dala pobudo za izredno sejo, pa ne želita razumeti, da zakon ni bil kršen," je poudaril minister. Povedal je še, da bo na seji dal primere, kako transparentno se je včasih vodila nabava opreme za obrambo. Ob tem je dodal: "Veselim se te seje, saj bom imel možnost pojasniti vse o tem, kar nekateri še vedno ne želijo razumeti."