Seja preiskovalne komisije odpadla zaradi nesklepčnosti

Za danes predvideno zaslišanje prič Petra Seliškarja, lastnika zemljišč na ljubljanskem Smodinovcu, in nepremičninske posrednice Nevenke Jelovčan iz agencije Vaš dom pred državnozborsko preiskovalno komisijo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri spornih nepremičninskih, zemljiških in drugih poslih, je odpadlo.

Objavljeno
17. februar 2011 11.27
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana - Prvemu je predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) odobrila prošnjo za prestavitev zaslišanja, drugo pričo pa je morala odsloviti, saj komisija ni bila sklepčna. Udeležila sta se je le Jerajeva in nadomestna članica Julijana Bizjak Mlakar, preostali člani ali njihovi namestniki pa so se opravičili. Jerajeva nas je že nekaj dni pred sejo obvestila, da je Petru Seliškarju zaradi bolniške odsotnosti spet odobrila preložitev zaslišanja, in sicer na 10. marec. Hkrati je dala vedeti, da bo »v interesu izpeljave dokazov« na željo priče komisiji predlagala, naj jo zasliši po izključitvi javnosti. Seliškar ji je namreč dejal, da se noče izpovedati v navzočnosti novinarjev.

Ko se je nekaj minut pred načrtovanim zasedanjem komisije pojavila priča Nevenka Jelovčan (dvakrat prej se je opravičila), smo pomislili, da bomo od nje izvedeli vsaj, kakšna je bila njena vloga pri prodaji zemljišč na Smodinovcu, kdo vse se je udeleževal sestankov (poleg lastnikov menda tudi Jure Janković in Klemen Šešok iz Taxgroupa) in kako naj bi izvedli posel. A sta bili na seji navzoči le Jerajeva in Bizjak Mlakarjeva, preostali člani pa so bili odsotni. Franc Pukšič in Zmago Jelinčič sta se opravičila zaradi službene poti (skupaj sta na večdnevnem obisku v Iranu), Anton Colarič in Anton Anderlič sta se opravičila zaradi službene odsotnosti, Matjaž Zanoškar in Vito Rožej pa sta bila skupaj z nadomestnim članom Francijem Kekom v državnem zboru, a na drugi seji ali kje drugje. Zasedanja komisije, ki večinoma deluje na robu sklepčnosti (navzoči morajo biti vsaj štirje člani), pa tokrat niso rešili niti nadomestni člani, četudi je vseh članov in namestnikov kar 13.

Jerajeva je bila kljub opravičilom poslancev z nesklepčnostjo nezadovoljna. Ravnanje posameznih članov komisije se ji zdi neodgovorno, ker so seje napovedane več tednov vnaprej. Po njenem prepričanju bi lahko v primeru svoje odsotnosti na sejo poslali vsaj svojega namestnika. Povedala je še, da na marčni seji načrtuje zaslišanje Petra Seliškarja, Nevenke Jelovčan, direktorja družbe Branton, d. o. o., Bruna Filipiča, odstavljenega direktorja Hypo leasinga Andreja Potočnika, ponovno pa tudi Damijana Jankovića, direktorja več Electinih družb.

Za naprej pa je napovedala razširitev kroga prič. Na komisijo bo povabila tudi odgovorne iz podjetja Grep, in sicer zaradi sumljivih poslov z Mestno občino Ljubljana, povezanih s projektom Stožice.