Seje, na kateri sta si grozila Jelinčič in Slapnik, formalno sploh ni bilo

Vodja SDS Jože Tanko vztraja, da je bil magnetogram seje preiskovalne komisije o zadevi Patria objavljen nezakonito. Predsednik DZ Pavel Gantar ugotavlja, da omenjene seje zaradi vodenja Branka Grimsa sploh ni bilo, zato je tudi njen magnetogram le "magnetogram neformalnega sestanka".

Objavljeno
11. marec 2011 17.51
Marko Jakopec, notranja politika
Marko Jakopec, notranja politika
Ljubljana – »Od trenutka, ko so trije poslanci predlagali Branka Grimsa za pričo, ta ne more več sodelovati v komisiji o zadevi Patria,« je na današnji seji kolegija dejal predsednik zbora Pavel Gantar. Zato nedavne seje preiskovalne komisije, na kateri sta besedno obračunavala Zmago Jelinčič (SNS) in Tadej Slapnik (Zares), formalno sploh ni bilo, saj jo je vodila nepooblaščena oseba.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je bil danes povsem prepričan, da je Branko Grims še vedno predsednik preiskovalne komisije in bo to tudi ostal, dokler državni zbor s sklepom ne bo odločil drugače. Opozoril je tudi, da se je magnetogram seje znašel v javnosti, čeprav je nosil oznako tajnosti »interno«.

Po njegovih besedah se je z magnetogramom nepooblaščeno razpolagalo, saj podpredsednik komisije Dejan Levanič (SD) ni bil pooblaščen za umik oznake tajnosti z dokumenta. Poudaril je, da se pojavlja vrsta sumov, da je bilo nezakonito ravnanje s tajnimi podatki ter kršenje zakona o parlamentarnimi preiskavi in poslovnika.

(Ne)obstoječi magnetogram neobstoječe seje?

Gantar mu je pri tem zagotovil, da zato, ker omenjene seje zaradi vodenja Branka Grimsa sploh ni bilo, niti njenega magnetograma ne more biti, obstaja le »magnetogram neformalnega sestanka«. Posebej je opozoril, da omenjena seja ni bila edina napaka Branka Grimsa, že prej je vodil nesklepčne seje, takšna pa je bila tudi tista, na kateri so zaslišali nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa. »Ker seja ni bila sklepčna, je bilo tudi zaslišanje nično in nezakonito,« je poudaril Gantar in dodal, da zato tudi Ropovo zaslišanje ne bo šlo v zapisnik.

Tanko se s takšno razlago sploh ni strinjal. Od Gantarja je zahteval odgovore, kdo je dovolil, da so poslanci z magnetogramom razpolagali že nekaj ur po seji, oziroma kako to, da ga je Franci Kek (Zares), ki sploh ni član preiskovalne komisije, kmalu po seji že prebiral novinarjem.

»Stvari so kristalno jasne,« je bil odločen Gantar. »V preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, ki je določen za pričo, v odsotnosti predsednika komisije pa so pristojnosti v rokah podpredsednika.« Ker seje preiskovalne komisije formalno sploh ni bilo, ni smiselno govoriti o razkritju tajnega dokumenta.

Tanko je nato predlagal sklep, s katerim bi službam DZ naložili pripravo poročila o dogajanju v zvezi z magnetogramom. Gantar takšnega predloga ni dal na glasovanje, prav tako po njegovih besedah ni potrebe, da bi zaradi objave magnetograma proti komur koli ukrepal.