Pri Drenikovi niso odkrili ničesar, pri Sekolcu težave

Umik zaupnosti iz dokumentov o Kanglerju, težave policije pri nekdanjem arbitru v Avstriji.

Objavljeno
01. december 2015 16.36
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Iz dokumentov o nadzoru prisluškovanj Francu Kanglerju je komisija za nadzor obveščevalcev umaknila oznake zaupnosti. Seznanili so se s prvimi ugotovitvami policije o preiskavi prisluškovanja Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik.

Pred poslanci je bilo delno poročilo o ugotovitvah policijske preiskave po objavi posnetkov pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in predstavnico pri arbitražnem sodišču Simono Drenik v hrvaškem in srbskem tisku. Drenikova in Sekolec sta zaradi škandala poleti odstopila, sosednja država pa je zaradi njunih pogovorov napovedala izstop iz arbitražnega postopka. Delno poročilo, ki ga je podpisal direktor policije Marjan Fank, je brez oznak zaupnosti.

Sodnik pri Sekolcu v drugo

V domačih telefonih Simone Drenik in v njenem stanovanju policisti pri preiskavi niso odkrili prisluškovalnih naprav ali kakšnih posegov, ki bi kazali na prisluškovanje. Opozarjajo pa, da je brezžičnim telefonom mogoče prisluškovati tudi nekaj deset metrov zunaj stanovanja. S podatki operaterjev si niso mogli veliko pomagati, ker jih ti hranijo le za zadnje tri mesece. Za čas med novembrom 2014 in januarjem 2015 jih več ni. Zapletlo pa se je pri preverjanju pri Sekolcu v Avstriji. Tam so pregledali dve napravi, eno je uporabljal v Avstriji, drugo v Sloveniji. Pri drugi so odkrili »nevarno programsko opremo«, a ne za prestrezanje komunikacij. Policisti so ugotovili, da je Sekolec v Avstriji uporabljal še dve napravi. Najprej je dovolil, da ju pregledajo, pozneje pa je soglasje umaknil. Zato so morali policisti za pregled pridobiti sodno dovoljenje. Sodnik jih je najprej zavrnil. V drugem poskusu pa je preiskavo dovolil, a sklepa o tem Sekolcu, ki je v tujini, jim še ni uspelo vročiti, je zapisano v poročilu, ki ga je komisija dobila pred dvema tednoma. V poročilu je povzeto še, da so jih z zunanjega ministrstva šele po daljšem času in posebnem zaprosilu obvestili, da z notranjim nadzorom niso ugotovili nepravilnosti. »Čudi me, da zavrača sodelovanje in ovira preiskavo,« je Sekolčev umik soglasja za preiskavo ocenil član komisije Žan Mahnič (SDS) in podvomil, da je potem »tako čist«. Matjaž Nemec (SD) pa je opozoril na prejudiciranje krivde na področju nacionalne varnosti na seji, ki ni zaprta.

Umik zaupnosti pri Kanglerju

Komisija je danes umaknila oznake zaupnosti z dveh dokumentov o nadzoru odločanja o rabi posebnih metod in sredstev proti Francu Kanglerju in ravnanju s pridobljenim, da bi se nekdanji mariborski župan in državni svetnik lahko branil v sodnih postopkih. Ni pa predsednik komisije Branko Grims (SDS) vztrajal pri pozivu odboru za pravosodje, naj razpravlja o zelo kritičnem mnenju nekdanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča o dopustnosti odločanja mariborskega preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika o prisluškovanju Kanglerju. Predsednik tega odbora Matjaž Nemec je Grimsa namreč opozoril, da je že odločil, da takšne seje ne bo sklical, ker sodni postopki proti Kanglerju še potekajo, ne nasprotuje pa razpravam o ravnanju sodnikov v drugih komisijah. Za četrtek je Eva Irgl (SDS) sklicala sejo komisije za peticije o »zlorabah pravosodja v politične namene«. Po informacijah iz vrhovnega sodišča se bo predsednik Branko Masleša opredelil »v povezavi s sodnimi zadevami Franca Kanglerja«, v odzivu tej komisiji.