Šele na seji določen dnevni red

Šele na današnji seji parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo znano, ali bo predlog družinskega zakonika prišel na dnevni red. LDS bo pred sejo poskušala koalicijske partnerje prepričati, naj se nadaljuje obravnava prvotne različice, ki priznava homoseksualnim parom enake pravice kot heteroseksualnim.

Objavljeno
09. februar 2011 21.32
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Čeprav so na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve kompromisni predlog družinskega zakonika – po katerem se homoseksualni pari ne bi mogli poročiti, temveč bi lahko sklenili partnersko skupnost, posvojili pa bi lahko le biološke otroke partnerja – pripravili tako, da bi bil načeloma sprejemljiv za večino koalicijskih in opozicijskih strank, še ni jasno, ali ga bodo poslanci sploh obravnavali. Šele na današnji seji parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bo tudi minister Ivan Svetlik, bo znano, ali bo sploh prišel na dnevni red.

LDS bo pred sejo odbora poskušala prepričati koalicijske partnerje, naj vztrajajo pri prvotni različici zakonika, ki priznava homoseksualnim parom enake pravice kot heteroseksualnim. Ni prav verjetno, da bodo pri tem uspešni, saj je znano, da ga kar nekaj koalicijskih poslancev na glasovanju v državnem zboru ne bi podprlo. Menda pa je kompromisni predlog načeloma sprejemljiv za veliko večino predstavnikov SD, Desusa in Zaresa.

Pri kompromisnem predlogu opozicijo moti predvsem definicija družine, ki ostaja enaka kot v osnovni inačici zakonika: da je to življenjska skupnost otroka z enim ali obema staršema ali z drugo odraslo osebo.

SDS proti »razvrednotenju družine«

V takšno redefinicijo oziroma razvrednotenje družine, kot so se izrazili pri SLS in SDS, ne bodo privolili. Pri SLS so po petkovem sestanku s predstavniki ministrstva priznali, da je bil storjen korak naprej, a je za njih družina skupnost moškega, ženske in otroka, pričakujejo pa, da bo vlada to upoštevala.

Pri SDS so povedali, da so ministrstvu predlagali, naj jim posredujejo koalicijsko usklajen predlog družinskega zakonika, po preučitvi pa bi se sestali, vendar jim z ministrstva niso odgovorili. Že pred nekaj dnevi pa je Franc Cukjati zapisal, da je ministrstvo pripravljeno omiliti svojo »prohomoseksualno« držo, vendar v SDS menijo, da mora obravnavati le tista vprašanja, ki so v zvezi z družino, kot jo pojmujemo že tisočletja. Vprašanja istospolnih partnerjev pa naj se še naprej rešujejo v posebnem zakonu o istospolni partnerski skupnosti.

Poplava elektronskih sporočil

Pred današnjo sejo parlamentarnega odbora – predsednica Andreja Črnak Meglič (SD) je na bolniškem dopustu, podpredsednika Ljubo Germič (LDS) in Marijan Pojbič (SDS) pa se še nista dogovorila, kdo ga bo vodil – je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, kot pred vsemi prejšnjimi, začela akcijo pošiljanja elektronske pošte. Na številne naslove poslancev, medijev in drugih prihaja več deset sporočil, ki tokrat med drugim pozivajo poslance, naj sočasno z obravnavo kompromisnega predloga družinskega zakonika izvedejo postopek dopolnitve 53. člena ustave z besedilom: »Zakonska zveza je življenjska skupnost ene žene in enega moža, katere namen je v zasnovanju družine.«

Podporniki civilne iniciative, ki jo vodi Aleš Primc , poslancem pišejo: »Če ustave ne boste dopolnili z definicijo zakonske zveze, za katero pravite, da jo imate namen zapisati v družinski zakonik, bom razumel vaš tako imenovani kompromisni predlog glede družinskega zakonika kot kompromisno prevaro državljank in državljanov, s katero želite razvrednotiti družino in odvzeti temeljno naravno in človekovo pravico otroka do matere in očeta.«