Selitev glasbene šole v palačo Trevisini

Občina Piran bo dve večji parceli zamenjala za palačo Trevisin, ki bo postala mestni kulturni center.

Objavljeno
14. december 2011 09.07
Posodobljeno
14. december 2011 14.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran – Če bodo držali prvi dogovori, potem bo Občina Piran kupila palačo Trevisini od Adriatic Slovenice tako, da jo bo zamenjala za dve zazidljivi parceli v Portorožu. Palača bo postala mestni kulturni center, v katerem bo največ prostora namenjenega glasbeni šoli Piran.

Novico je v ponedeljek zvečer sporočil podžupan in poslanec Gašpar Gašpar Mišič na javnem sestanku učiteljev in staršev gojencev piranske glasbene šole, na katerem so hoteli javnost obvestiti o zelo slabih prostorskih razmerah za delovanje glasbene šole. Šola se ponaša z bogato glasbeno tradicijo in s tem, da deluje v mestu slavnega violinista, skladatelja in znanstvenika Giuseppa Tartinija. Na sestanek so prišli učitelji in starši otrok precej slabo razpoloženi, toda Mišič jim je z novico vlil precejšnjo mero optimizma. Povedal je, da se je v ponedeljek popoldan še enkrat pogajal s predstavniki družbe KD Group (Matjažem Gantarjem) in s predstavniki KD Kvarta, ki zastopata interese Adriatic Slovenice.

Po Mišičevih besedah in uradnem sporočilu občine Piran so se dogovorili, da bo Adriatic Slovenica občini prodala nekdaj njeno palačo, v kateri je 1800 kvadratnih metrov površine. Adriatic Slovenica je za palačo zahtevala 3,85 milijona evrov, medtem ko so občinska zemljišča zdaj vredna 2,1 milijona, vendar naj bi njihova vrednost po sprejemu OPPN narastla. Ena parcela meri 5400 kvadratnih metrov in je tik pod Belokriško cesto (v bližini Ferala), druga parcela pa meri 2000 metrov in je nad Feralom. Iz Adriatic Slovenice so nam včeraj povedali nekoliko drugače: da doseženi dogovor ni zavezujoč. Mišič pa trdi, da je dokončen, a morajo o njem odločati občinski svetniki na seji, ki bo januarja prihodnje leto. Sklepamo, da pred pomladjo ne bo mogoče prenesti lastništva palače na občino.

Za kulturo, umetnost, vzgojo

Z občinske uprave so sporočili, da bi v eni najbolj uglednih mestnih hiši najprej reševali prostorske težave glasbene šole. V njej bi organizirali podobne dogodke, kot jih je to poletje agencija Maona z razstavo Sijajni POP, ali pa bi postavili stalno zbirko dragocenih del iz bogatega depoja Obalnih galerij. V stavbi bi bilo dovolj prostora še za katero dejavnost s področja kulture, umetnosti ali vzgoje. »Tako bi Piran prišel do tistih prostorov, ki sem jih hotel organizirati sam, ko sem pred desetimi leti ponujal celo nekaj več denarja za nakup stavbe, pa mi tedanja občinska oblast palače ni hotela prodati. Zdajšnje dogajanje potrjuje, da sem imel že pred desetimi leti prav, ko sem se zavzemal za njen drugačen namen,« je zmagoslavno in malce očitajoče povedal Mišič, ki se je za palačo potegoval kot podjetnik na področju nepremičnin.

Iztok Babnik, ravnatelj Glasbene šole Koper, kamor sodi podružnica Piran, je poudaril, da je Glasbena šola Koper druga največja v državi in da so prostori piranske šole res sramotni, saj morajo pouk organizirati na petih različnih lokacijah. »Če bi prišli do prostorov palače Trevisini, bi to bila zelo spodobna in dolgoročna rešitev.«

V palači Trevisini je sedem predavalnic, dve računalniški sobi, kabineti za profesorje, knjižnica in čitalnica, več pisarn in gostinski lokal. Foto Boris Šuligoj

Mogočna neoklasicistična palača

Palačo Trevisini je dal zgraditi ugledni piranski meščan, dograjena je bila leta 1826, in naročil poslikavo notranjih sten, ki jih je pred desetletjem restavrirala Mira Ličen Krmpotić. Po drugi svetovni vojni je bilo v njej nekaj učilnic srednje pomorske šole in dijaški dom. Pozneje so vanjo preselili pisarne občinskih organizacij. V 90. letih so jo v zelo slabem stanju zaprli, saj je bila nevarna za okolico. Zato jo je občina Piran leta 2002 prodala za 113 milijonov tolarjev (pol milijona evrov) Gei College, ki je bila v skupini KD Group. Ta je za obnovo namenila še dva milijona evrov.