Semedelski nadvoz bo izboljšal prometne razmere v Kopru

Za pešče bo prehod čez nadvoz prepovedan, uporabljali bodo lahko podhod in pasarelo (nadhod).

Objavljeno
27. september 2011 13.37
Posodobljeno
27. september 2011 14.10
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Predvidoma v petek bodo za promet odprli semedelski nadvoz, kar bo precej izboljšalo prometne razmere. Danes si bo nadvoz ogledala posebna prometna tehnična komisija, ki bo ugotavljala, katere pomanjkljivosti je treba v prihodnjih dneh še odpraviti.

Danes in najverjetneje jutri bodo še urejali prometno signalizacijo. Doslej še niso v celoti namestili zaključne kovinske ograje na vrhu betonskega roba ceste, dokončanih pa še ni nekaj podrobnosti, ki jih bodo po besedah direktorja Kraškega zidarja Radoša Lipanjeta uredili do petka. Tako bodo z manjšo zamudo, največ deset dni od datuma, ki so ga napovedali ob prevzemu gradnje nadvoza na začetku maja, premagali največjo oviro pri gradnji cestnih povezav pred koprskim vhodom v predor Markovec. Ko bo nadvoz spet prevozen, bo dostop z avtomobili v Koper veliko lažji, na tranzitnih cestah skozi mesto pa bo manj zastojev ob konicah.

Poleg nadvoza, ki so ga s prejšnjih treh voznih pasov razširli na štiri in odstranili pločnik, so zgradili še sredinsko (tretje) krožišče v zapletenem cestnem vozlišču pred koprskim vhodom v predor. Pešci čez nadvoz ne bodo več smeli, namesto tega imajo v bližini na voljo podhod in pasarelo (nadhod) pod oziroma nad obalno hitro cesto, ki deli Koper na pol. Gradnja semedelskega nadvoza bo stala 2,1 milijona evrov, med samim potekom del pa se ni podražila, je včeraj povedal Radoš Lipanje.

Nadvoz je sestavni del številnih cest, priključkov, povezovalnih cest in premostitvenih objektov z obeh strani predora, za katere so ob podpisu pogodbe avgusta 2006 načrtovali 41,78 milijona evrov. Dela so prevzeli SCT, Primorje Ajdovščina, Kraški zidar in CPK Koper. SCT bi bil moral nadvoz dokončati do konca maja letos, a je zaradi njegove prisilne poravnave naročnik del Dars dokončanje zahteval od drugega pogodbenega partnerja.