Semolič: Dialoga ni več

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je dejal, da je obsojanja vredno, da vlada sprejema zakone brez posvetovanja s sindikati. Dodal je, da je bil do zdaj dialog, zdaj pa tega ni več.

Objavljeno
30. september 2009 18.48
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je dejal, da je obsojanja vredno, da vlada sprejema zakone brez posvetovanja s sindikati. Takšno besedilo, pri katerem bi morala po njegovih besedah sodelovati z zvezo sindikatov, je tudi v torek pripravljeni zakon o interventnih ukrepih.


"Vlada podira standarde sodelovanja s sindikati. Do zdaj je bil vsaj dialog, zdaj pa še tega ni," je dejal Semolič. Omenjeni zakonski predlog pa bo podrobneje komentiral, ko ga bo prejel.

 

Opozarja, da bi se vlada morala posvetovati s sindikati, preden gre v javnost s predlogi, kot so npr. zakon o interventnih ukrepih ali izhodišča za posodobitev pokojninskega sistema. "Vedeli so, kako smo občutljivi na podaljševanje starostne dobe na 65 let, pa so kljub temu šli v javnost s takšnim besedilom," pravi Semolič.

 

Po predlogu zakona o interventnih ukrepih, ki ga je v torek pripravila vlada, se zakon o usklajevanju transferov posameznikom in gospodinjstvom v letu 2010 ne uporablja.

 

Po predlogu izhodišč za posodobitev pokojninskega sistema pa naj bi polno starost za upokojitev tako za moške kot za ženske dvignili na 65 let. Vendar naj bi vse spremembe, ki so v javni razpravi, potekale postopno, je konec minulega tedna povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

 

Po zdajšnjem pokojninskem zakonu polna starost za upokojitev znaša za moške 63 let, za ženske pa je v letošnjem letu 56 let in štiri mesece.