Semolič: Zakon o malem delu ponuja delo brez delavskih pravic

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo za referendumsko kampanjo namenila največ 30.000 evrov, je povedal vodja sindikatov Dušan Semolič. Nagovarjali bodo vse, ki jih bo zakon o malem delu prizadel. Ta je po njegovem mnenju škodljiv tako za mlade in upokojence kot tudi za delavce in brezposelne, saj "ponuja delo brez delavskih pravic".

Objavljeno
11. marec 2011 18.41
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Vodja sindikatov Dušan Semolič je dejal, da je treba preprečiti, da zakon o malem delu stopi v veljavo, saj bo povzročil veliko škodo družbi in delavcem. Med brezposelnimi je veliko mladih, ki živijo v negotovosti zaradi pomanjkanja služb, meni. Mladi zato po njegovem potrebujejo takšno delo, da jih bo zakon o delovnih razmerjih ščitil. Namesto tega pa jim vlada ponuja malo delo, ki naj bi privedlo do fleksibilizacije trga na račun varnosti, pravi Semolič.

Kot navaja STA, je po Semoličevem mnenju sedanji zakon o delovnih razmerjih dokaj fleksibilen, saj vsebuje možnosti dela za določen čas, za skrajšani delovni čas ipd. Vendar kljub temu do neke mere še vedno ščiti delavce, medtem ko bo zakon o malem delu s predvidenim delom preko napotnice šel v nasprotno smer.

Gre za uvajanje nove oblike dela brez pravic do dopusta, bolniškega nadomestila, raznih dodatkov, malice, odpravnin in regresov. Semolič poudarja, da bo to "izredno cenena delovna sila".

Zakon o malem delu bo po mnenju Semoliča ukinil dosedanja delovna mesta, saj bodo delodajalci spoznali, da lahko namesto enega delavca, zaposlenega za nedoločen čas, preko malega dela zaposlijo tri. Pri tem kolektivne pogodbe in priznanje delavskih pravic ne bodo potrebne, dodaja.

Malo delo prinaša trajne negativne posledice, še meni Semolič, ker bo povzročilo veliko škodo socialnim blagajnam. Tovrstno delo pomeni nizke prispevke v zdravstveno in socialno blagajnom ter večje razslojevanje, pri čemer bodo pridobili le lastniki kapitala, je povedal vodja sindikatov.

Drug negativni vidik novega zakona je, da bodo zaposleni preko malega dela zaradi nizkih dohodkov primorani delati več različnih malih del. Po vstopu v malo delo pa bodo zaposleni težko dobili delo za nedoločen čas, navaja STA. Po predvidevanjih Semoliča bo mezdnih delavcev veliko.

Samostojni svetovalec ZSSS za socialno področje Goran Lukič je povedal, da je zakon o malem delu interesni zakon, ker je pogojen z interesi delodajalcev, da posvojijo kitajski poslovni model. Tako bodo brezposelne po njegovem mnenju spremenili v poceni delovno silo.