Šempetrski in novogoriški duhovniki pisali Napolitanu

Šempetrski duhovniki so v odprtem pismu italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu, v katerem izrazili nezadovoljstvo in razočaranje nad njegovim razmišljanjem o zločinskosti Slovanov.

Objavljeno
24. februar 2007 07.00
Giorgio Napolitano
Koper – »Spoštuj in ljubi domovino svojega bližnjega kakor svojo lastno!« S to parafrazo Jezusovih besed so novogoriški in šempetrski duhovniki končali pronicljivo odprto pismo italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu – kot izraz nezadovoljstva nad enostranskim razmišljanjem o zločinskosti Slovanov iz ust prvega moža sosednje države. Pismo so včeraj predstavili na sedežu koprske škofije in pojasnili, da imajo zanj širšo podporo pri novogoriških duhovnikih in ljudeh, tudi z druge strani meje.

Napolitanu ga bodo, napisano v slovenščini in italijanščini, poslali kot predstavniki civilne družbe. »Če bi sprejeli logiko njegovih misli, po katerih so Slovenci in Slovani zločinci, bi lahko rekli, da so vsi Italijani fašisti. Pismo pošiljamo z najboljšimi nameni. Nima političnega ozadja, je povabilo k iskrenemu pogovoru o teh stvareh, v duhu zavezanosti resnici,« je pojasnil Aleš Rupnik, tajnik novogoriškega pastoralnega območja.

Več o tem si preberite v sobotnem tiskanem Delu.