Senatorji univerze se strinjajo z razvezo

Znanstveno-raziskovalno središče: Izstop mora potrditi še upravni odbor.

Objavljeno
10. december 2015 22.54
*mpi* Panorama - Valdoltra
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Člani senata Univerze na Primorskem so na včerajšnji izredni seji soglasno sprejeli predlog univerzitetne članice Znanstveno-raziskovalnega središča Koper o prenehanju njegovega članstva in izstopu iz univerze. Ta sklep velja pod odložnim pogojem, ko ga potrdi upravni odbor, ki bo odločal o gospodarskih vidikih in pogojih prenehanja članstva.

Senat je članici ZRS naložil, naj pripravi predlog izstopa, tako da bo upošteval statut in konkurenčne interese univerze. Ta predlog morajo predložiti vodstvu univerze do 15. marca 2016. V njem mora biti jasno opredeljeno, kako bodo končali vse že zastavljene projekte, ki so povezani z univerzo. V njem morajo biti predlog premoženjske delitvene bilance in delitve obveznosti, kadrovski načrt o prerazporeditvi delavcev, predvideni formalni postopki in izjava direktorja ZRS, kje bo nadaljeval delovno razmerje. Če predlog ne bo posredovan do sredine marca, bo članstvo ZRS prenehalo na podlagi pogojev, ki jih bo pripravilo vodstvo univerze.

Po glasovanju v senatu sklepamo, da se nikomur ne zdi nič narobe, če bi ZRS izstopila iz članstva koprske univerze, ter da bi zaposleni lahko bili delno zaposleni v novem zavodu, delno na kateri drugi članici univerze, ki jo zapuščajo. Direktor ZRS Rado Pišot je že pred mesecem napovedal izstop zato, ker menda vodstvo univerze ovira delo ZRS: »V tej obliki dialog ni mogoč, na vse probleme smo opozarjali več let, zdaj je napočil trenutek za spremembo. Imamo 3,5 milijona evrov proračuna, raziskovalne prostore, projekte, laboratorije in opremo. Seveda je moral senat univerze dovoliti to preoblikovanje, ki je po statutu možno.«