Šentjurske šole je načel zob časa

Pozitiven sklep za sofinanciranje energetske sanacije šol v višini dobrega pol milijona evrov.

Objavljeno
01. julij 2014 14.57
skerl*Marko Diaci
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Šentjur - Za energetske sanacije šol in vrtcev so v šentjurski občini pridobili blizu 600.000 evrov. Kot prvo bodo sanirali podružnično šolo in vrtca v Loki pri Žusmu, ki je središče dogajanja in utripa v domačem kraju.

Vrednost pogodbenih del, ki jih bo izvajalo podjetje Domgrad iz Šentjurja, je dobrih 80.000 evrov, občina bo iz proračuna zagotovila polovico. Šentjurski župan Marko Diaci pravi, da je cilj sanacije osnovnošolcem omogočiti čim bolj enakovredne in dobre pogoje za izobraževanje, kar je v občini s šestimi osnovnimi šolami in dodatnimi podružničnimi šolami, ki jih je načel zob časa, precej velik finančni zalogaj.

Poleg tega mora občina po njegovem slediti naraščajočim potrebam po vpisu v predšolsko varstvo in vzgojo in uresničevanju lokalnega energetskega koncepta.

358.000 evrov za OŠ Franja Malgaja

Po končani energetski sanaciji OŠ Dramlje s pomočjo denarja Eko sklada so v občini uspešno kandidirali na razpisu ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Pozitiven sklep za sofinanciranje so pridobili še za enote šentjurskega vrtca v Slivnici, Pešnici, Planini pri Sevnici in Šentjurju v vrednosti 232.000 evrov ter za podružnično OŠ in vrtec Blagovna ter OŠ Franja Malgaja Šentjur. Slednja je tudi največji finančni zalogaj, saj bo stala 358.000 evrov.

Ravnateljica podružnične šole v Loki pri Žusmu Marjeta Košak je povedala, da je objekt že precej dotrajan in energetsko potraten. Letos je v šoli spričevala prejelo 31 otrok, z novim šolskim letom, ko bo glede na plan zaključena tudi sanacija, pa v šolskih klopeh pričakujejo 35 otrok. V enoti vrtca imajo 27 malčkov. Z naložbo bodo zmanjšali tudi rabo fosilnih goriv in s tem emisije toplogrednih plinov.