Septembra vrtec v novi stavbi

V Ribnici so predčasno končali gradnjo druge faze Vrtca Ribnica, ki bo ena največjih nizkoenergijskih stavb pri nas.

Objavljeno
19. avgust 2014 18.52
Simona Fajfar, Ribnica
Simona Fajfar, Ribnica
Ribnica − Podjetje Riko je v Ribnici dokončalo gradnjo Vrtca Ribnica, kar je naložba, v celoti vredna okoli sedem milijonov evrov, saj je drugi del investicije vreden 2,4 milijona evrov. »Preselili se bomo v kratkem času, skorajda čez noč, in bomo novo šolsko leto začeli skupaj v novih prostorih,« pravi Darja Šilc, ravnateljica Vrtca Ribnica.

Po novem imajo 22 oddelkov

Lesena in večinoma pritlična stavba v obliki črke U, ki so si jo zamislili v biroju Arhi-tura, meri 4392 kvadratnih metrov. V prvi fazi so zgradili dobro polovico vrtca oziroma 2763 kvadratnih metrov površin, to je upravni del in deset oziroma po novem dvanajst igralnic. Ta del so odprli oktobra lani.

V drugi fazi pa so zgradili 1630 kvadratnih metrov površin, kjer je deset igralnic. Vse imajo terase in skupen dostop na igrišče, ki je v središču vrtčevskega kompleksa. Po slabem letu dni življenja v leseni stavbi Darja Šilc pohvali novo stavbo: »V teh prostorih in s to opremo imamo visok nadstandard, tako da lahko še z večjim veseljem skrbimo za naše otroke in sodelujemo s starši.«

Konec s prostorsko stisko

Prihodnje šolsko leto bo imel Vrtec Ribnica 22 oddelkov, kar sta dva oddelka več kot lani. Vrtec bo obiskovalo 396 otrok, kar je največ v 60-letni zgodovini Vrtca Ribnica. »Vključili bomo vse otroke, ki izpolnjujejo starostni pogoj,« pravi Šilčeva in dodaja, da pa vendarle ne bodo mogli sprejeti sedem otrok, ki pa ne živijo v občini Ribnica.
S 1. januarjem bodo odprli še en oddelek, saj bo dovolj otrok, ki bodo izpolnjevali starostni pogoj za sprejem. Če pa bi bilo nujno, bi lahko v novi stavbi organizirali še en oddelek.

Največja občinska naložba

Gradnja novega vrtca je največja naložba občine Ribnica v zadnjih dvajsetih letih, vendar pa so bile razmere v dveh starih in hudo dotrajanih stavbah − zgrajeni sta bili v letih 1977 in 1987 − nemogoče. Tudi po mnenju inšpektorjev.

Zato je občina Ribnica med letoma 2009 in 2010 v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije izvedla javni natečaj za najustreznejšo arhitekturno-urbanistično rešitev za Vrtec Ribnica, na katerega je prispelo kar 58 strokovnih rešitev. Komisijo je prepričala rešitev arhitektov Bojana Mrežarja, Renata Rajnarja in Petra Rijavca iz arhitekturnega biroja Arhi-tura. Po mnenju komisije je bila rešitev ustrezna ne le zaradi do otrok prijazne arhitekture, ampak tudi zaradi atraktivne rešitve, ki je primer sodobne arhitekture, ki bo z dobrim izvajalcem tudi referenca za projektante in izvajalca.

Lesena nizkoenergijska zgradba bo za ogrevanje porabila približno 30 kWh/m² toplotne energije, kar je precej manj od običajnih, ki za ogrevanje porabijo od 60 do 300 kWh/m² toplotne energije. »Zdaj, po slabem letu dni dela v polovici zgradbe, nimamo podatkov, kakšni bodo prihranki energije, vendar pa bomo zagotovo porabili občutno manj kot prej,« pravi Darja Šilc.