Sergio Koseli opozoril na nevarnost nacionalističnih politik

Pred spomenikom padlih italijanskih in slovenskih partizanov na Korinju so govorili o prijateljstvu med narodoma.

Objavljeno
28. september 2013 20.47
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Veliki Korinj, Ivančna Gorica - »Italijani so v vašo domovino prihajali z obrazom okupatorja in so Slovencem jemali dostojanstvo, pravice in celo njihove domove, a so bili tudi taki, ki so se z vami hrabro borili in si zaslužili vaše spoštovanje, solidarnost, prijateljstvo in bratstvo,« je množici zbranim na današnji proslavi na Korinju povedal član predsedstva borčevske organizacije iz sosednje Goriške pokrajine Sergio Kosoli.

Slovesnost pred spomenikom je potekala ob 59-obletnici hudih bojev italijanskih in slovenskih partizanov s takratnim nemškim okupatorjem in domobranci na Korinju.

V oktobru 1944. je v petih dneh padlo 28 italijanskih in pet slovenskih partizanov. Obujanje spominov na Korinju poteka vse od leta 1984, ko so slovenski in italijanski antifašisti postavili spomenik padlim borcem.

Zgodovinarji naj ubirajo pot resnice

Po mnenju Kosolija je Evropa v zadnjih desetletjih naredila veliko na poti miru in solidarnosti, a je kljub temu še preveč znakov s strani nekaterih vlad in držav, »ki nas spominjajo na nevarnost nacionalistične politike, kratkovidnih populizmov in nekaterih nedemokratičnih in netolerantnih ravnanj«.

»Padli italijanski in slovenski partizani, skupni boj proti nacifašističnemu jarmu, solidarnost med našima narodoma in žrtve, na katere nas to obeležje spominja, so nam nakazali pravo pot za našo današnjo in bodočo dejavnost,« je prepričan Kosoli, ki je opozoril na krizo vrednot v Evropi in se zavzel, da zgodovinarji ubirajo pot resnice in ne revizionizma.

Zbrane je nagovorila tudi članica grosupeljske zveze združenj borcev za vrednote NOB in nekdanja načelnica grosupeljske upravne enote Nevenka Dolgan.

Slovesnosti se je udeležil tudi pranečak pisatelja Josipa Jurčiča in borec Stiške čete 91-letni Ciril Jurčič.