Šestan: Prve zaščitne maske bolnišnicam in domovom za starejše

Civilna zaščita je začela deliti zaščitno opremo iz paketa, v katerem je prispelo 413.000 navadnih kirurških mask.

Objavljeno
20. marec 2020 09.49
Posodobljeno
20. marec 2020 13.35
Srečko Šestan je opozoril, da so maske za zdaj namenjene izključno zdravstvenim ustanovam, morda jih bo nekaj lahko šlo tudi v lekarne. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
STA
Civilna zaščita je v četrtek takoj po prejemu začela deliti zaščitno opremo iz paketa, v katerem je prispelo 413.000 navadnih kirurških mask. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, bodo te za zdaj namenjene izključno zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, morda jih bo nekaj lahko šlo tudi v lekarne.

Potrebe po zaščitnih maskah so tudi v drugih organizacijah, ki pa bodo očitno morale nanje še počakati. Občine morajo danes regijskim štabom posredovati potrebe po zaščitnih sredstvih, predvsem za zaposlene v organizacijah, ki so velikega javnega pomena, kot so delavci v energetiki in komunali, dodaten seznam pa naj bi bil namenjen potrebam trgovin in podjetij.



Šestan je sicer še povedal, da danes pričakujejo tudi 300.000 zaščitnih mask iz donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije lastnika Alibabe Jacka Maja. Potem ko je pošiljka v sredo prispela na belgijsko letališče Liège, je zdaj menda že na poti v Slovenijo.

V zvezi z omenjeno pošiljko so iz Pošte Slovenije sporočili, da so v sodelovanju s podjetjem GA+GR transport organizirali brezplačen prevoz iz Belgije. Kot so dodali, so maske že na poti in bodo do državnega logističnega centra prispele predvidoma danes, če na cesti ne bo večjih težav. Družba bo sicer pomoč pri prevozu nudila tudi za druge pošiljke, ki lahko rešujejo življenja.

image
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Neznana usoda 1,5 milijona mask v Hamburgu


Za zdaj pa še ni znana usoda 1,5 milijona mask, ki so v sredo prispele na letališče v nemškem Hamburgu. V poizvedovanje je država vključila diplomatsko-konzularno predstavništvo v Berlinu, zelo se je angažiral še veleposlanik Franc But.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek računa, da jim bo kljub težavam v logistiki med posameznimi državami uspelo uresničiti zastavljeno, da bodo zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju preostalim javnim službam in gospodarstvu.

V podjetjih se sicer tudi sami po svojih močeh oskrbujejo s temi sredstvi, zaščitne maske pa so že začeli šivati v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

Prve domače maske predvidoma v torek


V kidričevskem podjetju Boxmark naj bi proizvodnjo mask izključno za državo začeli v ponedeljek, prve bi dobavili v torek, dnevno pa naj bi jih naredili med 40.000 in 45.000.

Zaščitne maske bo začelo šivati tudi celjsko podjetje PreventDeloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil. V prihodnjih petih tednih naj bi predvidoma proizvedli vsaj 300.000 pralnih obraznih mask, ki ščitijo pred okužbami z virusi in bakterijami.

 

Dom starejših v Štorah doslej ni prejel niti kosa zaščitne opreme


Dom starejših občanov Lipa v Štorah, v katerem je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni, od pristojnih do danes ni prejel niti enega kosa zaščitne opreme. Prepuščeni smo svoji iznajdljivosti, predvsem glede zaščitnih mask, ki jih sami kupujemo, je za STA povedala direktorica doma Marinka Hrnčič.

Dejala je tudi, da maske kupujejo ne glede na ceno, ali pa si jih izposodijo, kjer si jih lahko. Do danes so imeli še nekaj zaloge, ker so se na razmere pripravili, kolikor so se lahko. Tako da bodo z zaščito nekako preskrbljeni do ponedeljka.

V domu se sicer število okuženih ni povečalo, pravi Hrnčičeva. Po potrjeni nedeljski okužbi so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z okuženo v stiku, vsi so bili negativni. Po oceni Hrnčičeve se stanovalci dobro počutijo in zelo potrpežljivo prenašajo razmere. So velika podpora tudi zaposlenim v domu, je še dejala Hrnčičeva.

Sicer pa so po potrjeni okužbi pri zaposleni v nedeljo v domu še zaostrili že prej sprejete ukrepe. Tako vsi stanovalci obroke jedo v svojih sobah, ukinjena so druženja. V Domu Lipa in v stavbi oskrbovanih stanovanj imajo skupno 215 stanovalcev, zanje skrbi 98 zaposlenih.
 

V Kranju dogovor z lokalnim podjetjem


V kranjski mestni občini med čakanjem na zaščitno opremo z ravni države tudi sami intenzivno iščejo rešitev. Kot je za STA povedal poveljnik kranjske civilne zaščite Sašo Govekar, so se z lokalnim podjetjem dogovorili za proizvodnjo improviziranih mask. Prve vzorce so že prejeli, zdaj pa iščejo še boljšo rešitev za namestitev mask, ki so sicer narejene iz močnejših servietov in nudijo vsaj nekaj osnovne zaščite.

Maske bodo najprej razdelili tistim, ki so trenutno najbolj izpostavljeni tveganju za okužbo s koronavirusom. To so enote civilne zaščite, ključni uslužbenci kranjske občine, ki delujejo na terenu, prostovoljci, ki pomagajo pri varstvu otrok ter pri dobavi prehrambnih paketov starejšim in tistim v samoizolaciji. Dobili jih bodo tudi tisti, ki delajo v zavetišču za brezdomce in razdelilnici hrane, ter prodajalke Mercatorja, ki polnijo škatle z nujnimi osnovnimi živili za kranjske občane, če same ne morejo po hrano.

Na občini zbirajo tudi potrebe po zaščitni opremi do tega upravičenih kranjskih podjetij. Za zdaj se je oglasilo približno 30 podjetij, ki bi skupno potrebovala okoli 30.000 zaščitnih mask za svoje zaposlene. Prejela pa jih bodo, ko bodo na voljo oziroma ko jih bo država dobavila, so sporočili iz kranjske mestne občine.