Sestanek zapustili še pred njegovim začetkom

Sestanek, ki bi danes moral potekati na ministrstvu za zdravje, so še pred njegovim začetkom zapustili predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije. Ministrstvu očitajo "nerazumljivo nepartnerski odnos".

Objavljeno
30. oktober 2009 14.17
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Na ministrstvu za zdravje bi moral danes potekati sestanek s predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije. Sestanek so še pred njegovim začetkom zaradi "nedostojne komunikacije", pa tudi, ker je ministrstvo namesto aktualne problematike financiranja zdravstvenega sistema želelo odpreti druga vprašanja, zapustili, so sporočili z zbornice.

 

Na današnjem sestanku naj bi govorili o aneksu dva k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2009. Člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so namreč v sredo na ustavno sodišče vložili pobudo za začasno zadržanje izvajanja aneksa ena, ker je ta po njihovo zmanjšal sredstva za obratovanje ambulant.

 

Kot pojasnjujejo na zbornici, so partnerji v pogajanjih za sklenitev aneksa dva k splošnemu dogovoru sporna vprašanja že oblikovali. Tudi zbornica je podala predloge, ki so koristni za vse izvajalce in v interesu državljanov, pojasnjujejo.

 

"Zdravniška zbornica Slovenije vseskozi pričakuje, da jo bo kot stanovsko organizacijo zdravnikov in zobozdravnikov ministrstvo za zdravje obravnavalo kot enakopravnega partnerja, v luči sodelovanja in iskanja skupnih rešitev za kopico problemov, s katerimi se danes sooča slovenski zdravstveni sistem," poudarjajo v zdravniški zbornici.

 

Dodajajo, da so pripravljeni na dialog z ministrstvom in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Ne moremo in tudi ne bomo pa pristali na kakršnokoli podrejeno vlogo zdravnikov in zobozdravnikov, ki si za svoje odgovorno in strokovno delo zaslužijo partnerski odnos in ustrezno spoštovanje - tako kot to od drugih pričakuje tudi minister za zdravje," še opozarjajo.

 

V zbornici obžalujejo, da do pogovora z ministrom za zdravje, ki je po njihovi oceni nujen, ni prišlo. Ministrstvu za zdravje očitajo "nerazumljivo nepartnerski odnos" in neprimeren način komuniciranja.