Stanka Setnikar Cankar: Zagovarjam kakovost javnega sektorja, a lahko se jo še izboljša

Treba se je odločiti o prioritetah ter imeti jasno strategijo, vizijo in cilje.

Objavljeno
26. september 2014 15.25
Stanka Setnikar Cankar
S. M., Delo.si, STA
S. M., Delo.si, STA

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar pravi, da lahko vedno zagovarja kakovost javnega sektorja v Sloveniji, kar pa ne pomeni, da te ni mogoče izboljšati, poroča STA.

Ob tem je na Dnevih slovenske uprave poudarila še, da se je treba odločiti o prioritetah ter imeti jasno strategijo, vizijo in cilje. S tem so se strinjali tudi njeni sogovorniki.

Kot je danes v uvodnem nagovoru na ljubljanski fakulteti za upravo dejala nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Setnikar Cankarjeva, se je za učinkovitost na področju javnega sektorja najprej treba odločiti o konceptu in nato prioritetah, če se želi doseči cilje. Do teh pa je po njenih besedah treba priti v dogovoru z vsemi deležniki in ne avtoritarno.

Stremeti je treba tudi h kakovosti na vseh ravneh, je ugotavljala ministrica in nekdanja dekanja omenjene fakultete. Z analizo stanja ter iskanjem možnosti se lahko po njenem mnenju dokaj hitro najdejo poti za še večjo kakovost, pri tem pa naj se izkoristi zlasti domače znanje.

Setnikar Cankarjeva je izpostavila še pomen skupnega delovanja in med drugim pristavila, da bi bilo zasebne interese vendarle treba podrediti javnim na vseh ravneh. Kot verjame, se bodo s tem zmanjšali tisti negativni pojavi, na katere upravičeno opozarjajo javnost in mediji.

V nadaljevanju sklepnega dneva letošnjega srečanja Dnevi slovenske uprave je ministrica vodila razpravo na temo možnosti izrabe evropskih usmeritev pri razvoju slovenske lokalne samouprave.

»Vsa javna uprava pri nas je žrtev tega, da nimamo jasno opredeljenih ciljev,« se je z ministrico strinjal pravnik in strokovnjak s področja lokalne samouprave Albin Igličar. Izpostavil je dejstvo, da Slovenija še vedno nima strategije razvoja lokalne samouprave, spregovoril pa je tudi o »zadregi okrog ustanavljanja občin« na primeru Ankarana, kjer da sta se »spopadli« sodna in zakonodajna oblast. Ob tem se je dotaknil problematike številčnosti občin v državi.

Igličarjevemu mnenju se je pridružil prav tako strokovnjak za lokalno samoupravo Franci Žohar in poudaril, da lokalna samouprava v Sloveniji ni le brez strategije, pač pa tudi brez vizije. Med drugim je dejal, da medobčinske uprave sicer ne morejo nadomestiti pokrajin, a da so lahko pomemben vzvod za združevanje občin ter sočasno pomemben temelj za pripravo povezav in oblikovanja pokrajin.

Izredni profesor na ljubljanski fakulteti za upravo Jože Benčina je predstavil oblikovanje predpisov v praksi slovenskih občin, docentka na fakulteti Tatjana Jovanović pa je govorila o koristnosti polletnih poročil posrednih uporabnikov proračuna za občine.

Tudi predstavnik računskega sodišča Aleksander Petrovčič je v svoji analizi javno-zasebnega partnerstva na primeru Mestne občine Maribor poudaril, da Slovenija nikoli ni imela prave strategije glede tega, kaj si želi, kar da se odraža na vseh ravneh in področjih. »Dobro načrtovanje ima v Sloveniji še veliko rezerv. Izkoristimo to priložnost našega javnega sektorja v največji možni meri,« je, kot še piše STA, sklenil Petrovčič.