Severnoprimorski župani do skupnih rešitev za odpadke

Novogoriški župan Matej Arčon je poudaril, da je treba izpolniti še nekaj obveznosti, vendar je projekt formalno zaključen.

Objavljeno
17. april 2014 15.42
hočevar deponija
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Miren − Severnoprimorski župani so na današnji seji sveta regije sklenili, da bodo nadaljevali pridobivanje gradbenega dovoljenja za regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO). Projekt, za katerega so sicer že pridobili evropska sredstva, so že končali, saj ga ne bi mogli izvesti v časovno določenem roku.

Novogoriški župan Matej Arčon je poudaril, da je treba izpolniti še nekaj obveznosti, vendar je projekt 11 severnoprimorskih občin formalno končan, o tej odločitvi pa so prejeli tudi odločbo z ministrstva. Vendar ga hočejo nadaljevati, sofinanciranje gradnje bodo iskali pri drugih virih. Pri tem je še enkrat pokritiziral ministrstvo, ki je po njegovem mnenju delo slabo opravilo.

Novogoriško odlagališče odpadkov je treba urediti

Vodja projekta in novogoriški podžupan Mitja Trtnik pa je povedal, da po letu 2020 sploh ne bi smeli več odlagati odpadkov, pač pa jih le še sortirati za ponovno uporabo ali pa uničiti v sežigalnici. Torej bi na Goriškem za dobo štirih ali petih let gradili drago odlagalno polje, ki ga pozneje sploh ne bi smeli več uporabljati. To bi investitorjem, tako Trtnik, morali na ministrstvo povedati že ob samem načrtovanju projekta RCERO.

Novogoriško odlagališče odpadkov je treba urediti, zato projekta ne bi smeli dokončno zavreči, temveč ga nadaljevati. Tolminski župan Uroš Brežan je pozval k sodelovanju vseh občin pri iskanju najugodnejšega prevzemnika odpadkov, saj bi le združeni lahko pri ponudnikih iztržili najboljšo ceno.

Možna sežigalnica anhovski Salonit

V razpravi je bilo večkrat slišati, da bodo morale občine pač poskrbeti za svoje odpadke. Kot možno sežigalnico odpadkov, ki bi takoj lahko začela sprejemati in kuriti odpadke, pa so večkrat omenili anhovski Salonit. Ajdovski župan Marjan Poljšak je poudaril, da bi celotna regija morala pritisniti na državo, saj bi odpadke do leta 2020, ko bo zgrajena sežigalnica, lahko odlagali na ajdovskem in novogoriškem odlagališču, ki imata vse pogoje za to, ne pa smeti voziti vsepovsod po državi.

Novogoriško občino, ki je že doslej vodila projekt RCERO, so župani tako zadolžili, da nadaljuje potrebne postopke ter ustanovi posebno skupino za pripravo nadaljnjih aktivnosti, v kateri bodo predstavniki tistih občin komunalnih podjetij, ki bodo še hoteli sodelovati pri realizaciji projekta.