Shema šolskega mleka in sadja pomeni pospešek zdravi prehrani

Poraba lokalno pridelanega sadja in zelenjave je z izvajanjem sheme šolskega sadja precej boljša.

Objavljeno
25. avgust 2011 19.36
Posodobljeno
26. avgust 2011 07.00
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Gornja Radgona – Slovenske izkušnje z izvajanjem evropskega programa spodbujanja porabe lokalno pridelanega sadja in zelenjave so z izvajanjem sheme šolskega sadja precej boljše kot izkušnje z izvajanjem podobnega spodbujanja porabe mleka.

Shema šolskega mleka v resnici ni nikoli prav zaživela, so ugotavljali udeleženci okrogle mize, ki jo je na zadnji dan sejma Agra pripravilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. O izkušnjah z uvajanjem shem šolskega mleka in sadja ter prihodnjih izzivih na tem področju so poleg predstavnikov organizatorjev omizja govorili predstavniki ministrstva za šolstvo in šport, Inštituta za varovanje zdravja RS in kmetijsko-gozdarske zbornice.

Svoje izkušnje z obema shemama je predstavila tudi ravnateljica Druge osnovne šole Rogaška Slatina. Sodelujoči so ugotovili, da se v shemo šolskega sadja vključuje veliko slovenskih osnovnih šol, povsem drugače pa je s shemo šolskega mleka. Delno so bile za to krive velike administrativne ovire, na katere so naletele šole, če so hotele vstopiti v shemo.

Zdaj so administrativni postopki preprostejši in ovire za uresničevanje sheme šolskega mleka precej manjše, manjka pa ustrezna promocija, ki bi pritegnila šole. Dejstvo je, da je v obe shemi za zdaj vključena ena sama osnovna šola v državi, Druga osnovna šola Rogaška Slatina.

Shema šolskega sadja je ukrep skupne kmetijske politike EU, katerega namen je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti širjenje pojava čezmerne telesne teže in debelosti pri otrocih, kar povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa. S finančno pomočjo EU spodbuja porabo lokalno pridelanega sadja in zelenjave v šolah.

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je shema šolskega sadja eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju sedanjih razmer. Zato je državam članicam EU namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem, pri tem pa je zelo poudarila pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.

S pomočjo programa Mleko za šole pa EU zagotavlja šolam in drugim izobraževalnim ustanovam subvencije, da lahko zagotovijo mladim izbrano mleko in mlečne izdelke iz kravjega mleka, pridelanega na ozemlju EU.