SIB banka še brez epiloga

Pet let po izbruhu afere o nakupu SIB banke je Energetika izgubila tudi odškodninsko tožbo proti nekdanjemu prokuristu podjetja Juriju Pogačarju.

Objavljeno
09. januar 2007 07.00
Direktor JP Energetika Hrvoje Draškovič
Ljubljana – Pet let po izbruhu afere o nakupu SIB banke je Energetika izgubila tudi odškodninsko tožbo proti nekdanjemu prokuristu podjetja Juriju Pogačarju, s katero je želela vsaj navidezno od odgovornih iztožiti 2,5 milijarde tolarjev. O uspehu odškodninskih tožb so že od njene vložitve dvomili številni pravniki, saj je skoraj nemogoče dokazati vzročno zvezo med ravnanjem toženca in nastalo škodo, kar je zdaj potrdilo tudi sodišče.

Javno podjetje mora zdaj plačati Pogačarju 2,4 milijona tolarjev pravdnih stroškov, njegov direktor Hrvoje Draškovič pa je napovedal pritožbo na višje sodišče. Kot kaže, se bo podobno zgodilo tudi s kazenskimi postopki. Čeprav je tožilstvo maja 2004 vložilo na sodišče obtožne predloge zaradi ponarejanja bilanc in zlorabe položaja, nam je nekdanji predsednik uprave SIB banke Vlado Klemenčič zatrdil, da je sodišče predloge proti nekdanji upravi SIB že pred slabim letom zavrglo in tako ostaja nedokončan samo še kazenski postopek proti Pogačarju.

Več si preberite na 4. strani v torkovi tiskani izdaji Dela.