Sindikalisti v Slovenski vojski žulijo njihove nadrejene

Novost v obrambnem sistemu : Uvedba poklicnih sindikalistov še buri duhove v vrstah slovenskih častnikov. 

Objavljeno
10. oktober 2013 22.33
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – »Razen SMO drugi sindikalisti nimajo nobenih papirjev. Kdo jim daje legitimnost? Nimam nobenega dokaza, da je nadporočnik Korelc (naključni udeleženec spora, ne moj osebni nasprotnik) sploh sindikalist. Na ta način se lahko vsak član sindikata vsako jutro oglasi pri poveljniku in zahteva prost čas za sindikalno delo. To ne gre!« polkovnik 157. logističnega polka Robert Puš spet piše načelniku generalštaba Slovenske vojske brigadirju Dobranu Božiču.

Medtem ko se je po polkovnikovem prvem pisanju načelniku generalštaba Dobranu Božiču (članek o tem smo objavili v soboto) zgodil »zgolj« telefonski klic, je bil zaradi njegovega ponovnega pisanja v sredo dopoldne na generalštabu sklican sestanek. Po naših informacijah se načelnik generalštaba in polkovnik Robert Puš nista pogovarjala zgolj o vojaku iz njegovega polka (nadporočniku Boštjanu Korelcu), ki je prejšnji mesec namesto na usposabljanje za vojaško evidenčno dolžnost, kamor ga je napotil Puš, odšel na sestanek sindikatov z obrambnim ministrom Romanom Jakičem, temveč je bil govor predvsem o novosti v obrambnem sistemu – o poklicnih sindikalistih.

Tudi v vojski sindikalisti plačani iz proračuna

Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) je z ministrstvom za obrambo s pred kratkim podpisano pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje sklenil tudi dogovor o tem, da bo lahko razpolagal s štirimi poklicnimi sindikalisti, ki jih bo plačevalo ministrstvo s proračunskim denarjem. »Po splošnem varčevanju, odpuščanju vojakov po 45. letu starosti, zmanjševanju plač in nadomestil bomo razširili formacijo za sindikalna delovna mesta s precej visokimi količniki. Katera delovna mesta bomo za to črtali? Bo ministrstvo plačevalo te ljudi, da lahko osem ur na dan tožijo to isto ministrstvo?« je zgrožen Puš.

Predsednik SMO Darko Milenkovič dogovor njegovega sindikata z ministrstvom seveda podpira in dodaja, da so »dosegli le to, kar drugi sindikati v javni upravi že imajo. V policijski sindikat se nihče ne vtika, prav tako je praksa zaposlovanja sindikalistov tudi med zdravniki in medicinskim osebjem.«

Korelc: Sindikate opredeljuje ustava, ne pogodbe

Nadporočnik Boštjan Korelc, predsednik komisije za vojaške uslužbence v Sindikatu vojske, obrambe in zaščite (SVOZ), zatrjuje, da sindikalno svobodo kot pravico opredeljuje ustava, »zato zahteva kakršnekoli pogodbe za delovanje sindikatov predstavlja izsiljevanje in neposredno obliko oviranja sindikalnega delovanja, kar država v kazenskem zakoniku sicer opredeljuje kot kaznivo dejanje«. Puševega mnenja Korelc ni hotel komentirati, »saj polkovnik ni pooblaščeni predstavnik ministrstva, zato je njegovo osebno mnenje za nas brezpredmetno. Glede na že izdano odločbo pristojne institucije o reprezentativnosti sindikata SVOZ pa lahko ravnanje polkovnika označimo le kot nemoralno, neetično in nestrokovno.« Kot je še povedal Korelc, bi se morala »do ravnanja polkovnika Puša opredeliti predvsem Slovenska vojska«.