Sindikat Dela proučuje možnosti za stavko

Z odpuščenim novinarjem in Delovimi novinarji se solidarizirajo tudi v drugih časopisnih hišah.

Objavljeno
10. januar 2013 10.23
Posodobljeno
10. januar 2013 10.37
dzi_Sobotna/Mnenja
 N. R., K. Š., Z. P., Delo
N. R., K. Š., Z. P., Delo

Ljubljana – Potem ko je v naši časopisni hiši zavrelo, ker je uprava Dela od novinarja Dejana Karbe izsilila podpis sporazuma o prekinitvi zaposlitve, so se danes na izrednih sejah sestali hišni sindikat, svet delavcev in nadzorni svet, s predstavniki novinarjev pa se je srečal tudi predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Oba, tako sindikat kot tudi svet, sta upravo, ki jo vodi Marjeta Zevnik, spet pozvala, naj odstopi od izsiljene sporazumne prekinitve delovnega razmerja s Karbo. Vodstvo sindikata poudarja, da ima uprava pravico sprožiti postopke proti novinarjem, o katerih meni, da svojega dela ne opravljajo v skladu s pogodbo o zaposlitvi, toda ti postopki morajo potekati v skladu z zakonodajo in pravili. »Uprava se je odločila za drugo pot in se je postopka lotila rokohitrsko in mimo dobre prakse ravnanja z zaposlenimi. Zato je izvršni odbor sindikata sklenil, da bo proučil možnosti za stavko,« so zapisali v izjavi za javnost.

Tudi svet delavcev od uprave zahteva pojasnilo okoliščin prekinitve delovnega razmerja s Karbo in opozarja na poslovno škodljive posledice tega dejanja. Od uprave pričakuje, da bo ravnala tako, da se razburjenje v javnosti in med zaposlenimi umiri.

Dušan Zorko, ki je danes prisluhnil argumentom uredništva, upravo Dela, kot je povedal, podpira. Robert Šega, član nadzornega sveta, je bil po zaključku seje nadzornikov nedosegljiv, Marjeta Zevnik pa je dejala, da so se odločili, da zadeve ne bodo komentirali. »Sprejet ni bil noben sklep. Sicer pa smo imeli ves dan sestanke, stališče uprave pa je znano.« Na naše vprašanje, ali torej uprava pod nobenimi pogoji ne namerava popustiti, je Zevnikova ponovila, da »ne gre za noben zaplet, temveč za odnos med delavcem in delodajalcem«.

Opozorila in podpore

Sindikata in aktiva novinarjev Dnevnika in Večera sta danes izrekla podporo Karbi in se pridružila pozivom, naj uprava umakne sporno prekinitev zaposlitve. Na Dnevniku opozarjajo, da če bo takšno ravnanje uprave katerekoli novinarske hiše obveljalo za sprejemljivo, to pomeni konec komuniciranja v interesu javnosti, na Večeru pa, da bi prav mediji, katerih novinarji pri svojem delu dnevno opozarjajo na kršitve delovnopravne zakonodaje in druge družbene nepravilnosti, morali biti prvi za zgled pri spoštovanju tovrstnih postopkov.

Oglasila sta se tudi poslanca EP Ivo Vajgl in Tanja Fajon, oba nekoč novinarja. »Avtoritarni posegi v medije in svobodo novinarskega dela v Sloveniji so z nezaslišanim postopkom uprave Dela proti novinarju Dejanu Karbi dosegli točko, na kateri jih je treba obsoditi kot del ogrožanja elementarnih norm slovenske in evropske demokracije ter zakonitosti,« sta zapisala v sporočilu za javnost.

Vsi smo honorarci

V težkem položaju pa so že dlje časa tudi redni honorarni sodelavci. Ti trenutno nimajo sklenjenih niti avtorskih pogodb. Gre za večinoma mlade novinarje, ki vsak dan sodelujejo pri nastajanju časopisa in spletnih vsebin, a zaradi veljavne ureditve nimajo pravice do dopusta, bolniške, plačanih potnih stroškov, malice ... Zato so po zgledu plakatov Vsi smo Karba prostore časopisne hiše polepili s plakati Vsi smo honorarci. Z upravo se srečujejo že od oktobra, pri hišnem sindikatu so ustanovili tudi sekcijo honorarnih sodelavcev Dela, ki šteje 22 članov. Uredništvo jim je danes izreklo polno podporo.