Sindikat energetike vložil podpise za referendumsko pobudo

Referendum o slovenskem državnem holdingu bi bil lahko prvi referendumski zakon v tem mandatu.

Objavljeno
04. oktober 2012 11.40
Posodobljeno
04. oktober 2012 11.46
M. G., gospodarstvo, An. B., notranja politika
M. G., gospodarstvo, An. B., notranja politika

Ljubljana - Sindikata energetike in državnih uslužbencev sta v DZ vložila več kot 3900 podpisov za razpis referenduma o slovenskem državnem holdingu (SDH).

To nas utrjuje v prepričanju, da smo se ne glede na nezanemarljiv strošek odločili prav, je dejal Branko Sevčnikar iz sindikata energetike in dodal, da so podpise zbrali v dveh dneh.

Po njegovih pojasnilih bo zbiranje 40.000 podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma, odvisno od današnjega razpleta na seji državnega sveta. Svetniki bodo namreč odločali o odložilnem vetu na zakon o Slovenskem državnem holdingu, ki ga je minuli teden sprejel DZ.

Na vprašanje, ali se mu zdi dobro, da je energetika v lasti države, pa je odgovoril, da je za njih zasebno lastništvo slabo. Za sindikate sprejemljivejših rešitev niso predstavili, jih pa bodo tekom referendumske kampanje.

Kot smo že poročali, sindikat energetike zakonu nasprotuje, ker meni, da omogoča izčrpavnje podjetij in njihovo poceni odprodajo.

Referendum podpirajo tudi v opzicijski SD, podporo pa so mu že napovedali tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

V stranki SDS pa so že zapisali, da obžalujejo, da se je Sindikat delavcev energetike odločil za vložitev podpisov za referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu.

Vložitev podpisov za referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu predstavlja slab signal za Evropsko komisijo, Mednarodni denarni sklad in Evropsko centralno banko, menijo v SDS.  Po njihovem mnenju vsebinskih zadržkov glede holdinga ni, »razlogi za vložitev podpisov so politični«.