Sindikat policistov napoveduje miren protest

Sindikat policistov Slovenije bo policiste pozval, da naj 5. oktobra z mirnim protestom izrazijo nasprotovanje "ultimativnim predlogom vlade o zamrznitvi oz. zmanjšanju plač v javnem sektorju", je povedal sekretar omenjenega sindikata Franci Frantar.

Objavljeno
18. september 2009 17.40
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ljubljana - Sindikat policistov Slovenije bo policiste pozval, da naj 5. oktobra z mirnim protestom izrazijo nasprotovanje "ultimativnim predlogom vlade o zamrznitvi oz. zmanjšanju plač v javnem sektorju", je povedal sekretar omenjenega sindikata Franci Frantar. Po njegovih besedah policisti ne morejo več pristajati na varčevanje pri svojih plačah. Frantar je glede načina protesta pojasnil, da sindikat ne bo in ne more dajati policistom napotke, da naj namesto glob izrekajo opozorila. Kot je dejal, bodo policisti verjetno na dan protesta raje razmišljali o svojem položaju. Ob tem je dodal, da je to odločitev vsakega posameznika in da bodo policiste zgolj pozvali k razmisleku.

Sekretar sindikata je zatrdil, da se plače in status policistov že več let realno zmanjšujejo. S protestom bodo po njegovih besedah vlado opozorili na svoj položaj. Glede aktivnosti sindikata po protestu pa je pojasnil, da so ti odvisni od nadaljnjih ukrepov vlade.

Frantar je tudi pojasnil, da se sindikat ne bo vmešaval v napovedano reorganizacijo policije. Niso namreč proti reorganizaciji nasploh, nasprotujejo pa reorganizaciji v tistih primerih, ko bi prišlo do poslabšanja delovnopravnega položaja zaposlenih oz. ko bi zaposleni izgubljali že pridobljene pravice, je povedal. V sindikatu so prepričani, da je "možno modernizacijo policije izpeljati na način, pri katerem ne bi trpeli zaposleni".

Kot je znano, so pred dnevi z ministrstva za notranje zadeve potrdili, da bodo v okviru reorganizacije ministrstva z združevanjem podpornih služb na ministrstvu in na Generalni policijski upravi ukinjeni nekateri oddelki. Po navedbah ministrstva bodo približno 60 zaposlenih prerazporedili ali jim poiskali delo drugje v državni upravi, v skrajni različici pa so možne tudi odpovedi pogodb o delu.