Sindikat poziva rektorja Marušiča k odstopu

Sodišče je Draganu Marušiču  zaradi diskriminacije, poniževanja in spolnega nadlegovanja naložilo plačilo 15.000 evrov odškodnine.

Objavljeno
06. maj 2017 19.46
jer/Dusan Marusic
N. G.
N. G.
Visokošolski sindikat predlaga rektorju Univerze na Primorskem Draganu Marušiču naj razmisli o odstopu s položaja rektorja in z vseh vodstvenih funkcij: »Menimo namreč, da oseba, ki grobo krši pravice zaposlenih, ne sodi na čelo nobene organizacije, še najmanj pa univerze.«

Visokošolski sindikat se je odzval na sodbo koprskega delovnega sodišča, ki je Marušiču zaradi diskriminacije, poniževanja in spolnega nadlegovanja nekdanje direktorice študentskih domov Astrid Prašnikar naložilo plačilo 15.000 evrov odškodnine. Univerza se bo na to odločitev sodišča pritožila, smo poročali.

Sicer pa je nekdanja direktorica študentskih domov pred tem zmagala v še eni pravdi zoper Univerzo na Primorskem oziroma njenega rektorja, saj je sodišče pritrdilo njenim navedbam o nezakonitem prenehanju delovnega razmerja na univerzi in ji prisodilo 26.000 evrov odškodnine. Ta sodba je pravnomočna, so spomnili v sindikatu

»Visokošolski sindikat Slovenije ostro obsoja žaljiva in seksistična ravnanja, ki so razvidna iz omenjenih sodb. Gre za napad na dostojanstvo posameznika, za katerega bi morala veljati ničelna stopnja tolerance, še posebno na ustanovi, ki uživa visoko stopnjo avtonomije,« so zapisali v javnem pozivu rektorju, da naj sprejme odgovornost za svoja dejanja. Ob tem v sindikatu še pozivajo senat in upravni odbor Univerze na Primorskem, naj ta primer nemudoma obravnavata, se do njega opredelita in sprožita ustrezne interne postopke.