Sindikat vojakov proti predpisom, ki iz vojaka delajo dolžnika državi

Mnogi vojaki se zaradi nezmožnosti odplačila dolga znajdejo v težkih osebnih stiskah.

Objavljeno
26. september 2014 13.58
jsu_vojaki
S. M., Delo.si, STA
S. M., Delo.si, STA

Sindikat vojakov Slovenije je danes na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti določil, ki predvidevajo vračanje nagrad in povračilo stroškov za njihovo usposabljanje, če se odločijo vojsko predčasno zapustiti, poroča STA.

V sindikatu so prepričani, da se z določbami, ki iz vojaka delajo dolžnika državi, vzpostavlja prisilen delovni odnos.

Mnogi pripadniki Slovenske vojske po nekaj letih namreč ugotovijo, da so se pri izbiri poklica odločili napačno; vojaški poklic je zanje pretežaven, zato želijo vojsko zapustiti. Tega ne morejo storiti, ne da bi postali dolžniki državi. V večini primerov gre za zelo visoke zneske, so zapisali v sindikatu.

Vojak, ki sklene pogodbo o zaposlitvi v Slovenski vojski, mora pred nastopom službe opraviti vojaško strokovno usposabljanje. Pogodbo praviloma sklene za obdobje 10 let in če jo vojak enostransko odpove prej, mora po zakonu o obrambi ministrstvu vrniti sorazmeren del stroškov usposabljanja.

Pripadniku stalne sestave lahko sicer sklene tudi pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, tudi tam pa se sorazmerni del ugotavlja, kot če bi imel pogodbo za deset let. Povračila sorazmernega dela stroškov je pripadnik stalne sestave oproščen, če je na ministrstvu delal najmanj 15 let. Vedno pa je povračila oproščen, če je moral pogodbo o zaposlitvi odpovedati zaradi zdravstvenih razlogov, še piše v zakonu.

Stroški štabnega šolanja, ki je pogoj za opravljanje dela pripadniku na njegovem delovnem mestu, sicer po navedbah sindikata presegajo tudi 40.000 evrov. Zato je vračanje stroškov usposabljanja ob prekinitvi delovnega razmerja za mnoge nepremostljiva ovira.

Po istem principu kot stroške za usposabljanja morajo vojaki, ki predčasno prekinejo pogodbo o zaposlitvi, vračati nagrade, kar določa uredba o nagradah. Pri tem pa sindikat opozarja, da zakon o službi v Slovenski vojski vračanja nagrad ne omenja, zato je zanje omenjena uredba sporna in celo protiustavna.

»S prefinjeno vzpostavitvijo odnosa prisilnega dela zaradi nezmožnosti plačila dolgovanih stroškov usposabljanja ter nagrade se mnogi pripadniki znajdejo v težkih osebnih stiskah, saj ne vidijo izhoda iz njihove brez izhodne situacije. S prekinitvijo delovnega razmerja bi ogrozili sebe in svoje družine, saj država neizprosno izterja ves dolg,« poudarjajo v sindikatu.

Ob tem dodajajo, da imajo mnogi pripadniki imajo zaradi brezizhodne situacije tudi psihično pogojene težave, saj so prisiljeni v opravljanje vojaške službe proti njihovi volji. Nekateri tudi »zbolijo do te mere, da so hospitalizirani v psihiatričnih bolnišnicah. Nekateri pa v protest ali ker zbolijo zaradi te brezizhodne situacije storijo kaj nezakonitega ali celo kaznivega,« še poudarjajo v sindikatu, poroča STA.