Sindikat vojakov Slovenije vložil četrto tožbo zoper državo

Sindikat vojakov Slovenije je danes na Delovno in socialno sodišče vložil četrto kolektivno tožbo zoper državo zaradi nezakonite določitve plač civilnim osebam in pripadnikom Slovenske vojske (SV) leta 2008 ob prehodu na nov plačni sistem ter zaradi nepriznavanja dodatka za stalnost tem osebam.

Objavljeno
07. februar 2011 13.41
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Sindikat vojakov Slovenije v izjavi za javnost pojasnjuje, da so leta 2008 ob reformi plačnega sistema z umestitvijo civilnih oseb, pripadnikov SV v plačno lestvico kot spremljajoča delovna mesta plačne skupine J, tem odvzeli dodatke, ki so jih pred tem imeli, poroča STA. Zato v Sindikatu menijo, da bi civilne osebe, pripadniki SV morali biti umeščeni v plačno lestvico v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in bi jim s tem morali biti priznani vsi dodatki.

Kot navaja Sindikat, v četrti tožbi zahtevajo izplačilo razlike v plači za nazaj, kar pri posamezniku znese tudi do 11.000 evrov bruto oz. 6500 evrov neto. S tožbo zahtevajo tudi priznanje upravičenosti do dodatka za stalnost, saj se do sedaj civilnim osebam ta ni izplačeval.

Sindikat vojakov Slovenije ni reprezentativen sindikat in po mnenju vlade ni upravičen do sklepanja kolektivnih pogodb, za kar pa v sindikatu menijo, da je v neskladju z zakonom o kolektivnih pogodbah, še piše STA.