Sindikat vojakov Slovenije z vrtoglavim tožbenim zahtevkom

Vojaški dodatki: Obrambni minister Jakič naj bi v kratkem zamenjal načelnika generalštaba SV Dobrana Božiča.

Objavljeno
04. oktober 2013 22.30
jer*SV vrnitev s Kosova
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljubljana – Potem ko je Sindikat vojakov Slovenije v petek na ljubljansko delovno in socialno sodišče vložil kolektivno tožbo za izplačilo dodatkov za opravljanje dela nad polnim delovnim časom, ki ga pripadniki Slovenske vojske opravljajo kot proste ure, bo danes predsednik sindikata Gvido Novak na ustavno sodišče vložil še zahtevo za presojo uredbe o plačah javnih uslužbencev za delo v tujini.

S kolektivno tožbo zahtevajo več kot sto milijonov evrov izplačila, danes vloženi tožbeni zahtevek pa znaša okrog deset milijonov evrov. Sindikat vojakov Slovenije (SVS) s kolektivno tožbo za svoje člane zahteva izplačilo dodatkov za obdobje od 1. avgusta 2008 do pravnomočnosti sodbe. Z zahtevo za presojo ustavnosti uredbe o plačah in drugih prejemkih pa opozarjajo na z zakonom o obrambi zajamčeno pravico do dodatka za stalnost.

Ta se, kot trdi SVS, od začetka uporabe novega plačnega sistema v javnem sektorju (in s tem uredbe vlade za plače v tujini) avgusta 2008 pripadnikom SV ne izplačuje: »Uredba vlade sicer določa, da v času dela v tujini pripadajo javnim uslužbencem dodatki, a med njimi dodatka za stalnost preprosto ni.«

Glede na to, da je v Natu, OZN in Ovseju po svetu od 80 do 100 pripadnikov SV na leto (v to število so všteti tudi vojaški atašeji, ki službujejo na slovenskih veleposlaništvih v tujini), SVS pa za obdobje petih let za posameznika zahteva od 1500 do 3000 evrov izplačila za eno leto službovanja v tujini, tožbeni zahtevek po besedah Novaka znaša približno deset milijonov evrov. Še večjega, kar 30 milijonov evrov, zahteva SVS z 21. septembra vloženo zahtevo za presojo ustavnosti z zakonom o obrambi »uzakonjene protiustavnosti v uredbi o plačah pripadnikov na mednarodnih misijah in operacijah«.

Novak je prepričan, da se pripadnikom SV, ki delujejo na mednarodnih misijah in operacijah, jemljejo v zakonih dosežene pravice do dodatka za delovno dobo in stalnost »vse od avgusta 2010. Prepričani smo, da je zakon o obrambi s to uredbo dobesedno uzakonil protiustavnost s tem, ko je vladi dal možnost odvzema pravic pripadnikom SV, pa čeprav jim te pravice sam zakon pravzaprav daje.«