Sindikati: Delodajalci so krivi za gospodarski zastoj

Menijo, da so neodgovorni delodajalci, ki vztrajajo pri »novi ekonomski politiki«, ki je škodljiva.

Objavljeno
03. september 2013 13.13
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zavračajo kritike Gospodarske zbornice Slovenije, da sindikalni predlogi ukrepov za izhod iz krize niso ne odgovorni ne vzdržni. Prepričani so, da so v resnici neodgovorni delodajalci, ki vztrajajo »pri novi ekonomski politiki«, ki je kriva za gospodarski zastoj in je škodljiva.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost nakazal izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič, niso neodgovorni sindikati, temveč delodajalci.

Neodgovorno je, da delodajalci, ki v času, ko v Sloveniji kar 67 odstotkov zaposlenih prejema plačo, nižjo od slovenskega povprečja, in ko je neto minimalna plača še vedno pod pragom tveganja revščine, zahtevajo, da se problematizira plačan odmor med delom, navaja.

Delodajalcem zameri tudi, da zahtevajo novo pokojninsko reformo, pri čemer pa vedno znova pozabljajo na zaposlovanje starejših, tako da se je število registrirano brezposelnih, starejših od 50 let, med julijem 2008 in 2013 zvišalo s skoraj 22.000 na več kot 38.000.

Neodgovornost delodajalcev se po njegovih besedah kaže tudi v zahtevah po vedno nižjih davkih, četudi ne ustvarjajo novih delovnih mest. Kot je spomnil, so se zaradi lanskega znižanja stopnje davka na dohodek pravnih oseb proračunski prihodki močno znižali, število brezposelnih pa močno naraslo.

Slovenija je zaradi znižanja davčnih stopenj samo v letih 2005 in 2007 na letni ravni izgubila skoraj milijardo evrov, je dodal.

Spomnil je še na odpravo davka na izplačane plače, ki se je zgodila z začetkom leta 2009, in na prepolovitev prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delodajalce iz leta 1996, ki je podjetnikom zgolj med letoma 2000 in 2010 prinesla 6,24 milijarde evrov prihrankov.

Delodajalcem je sporočil, da je »nova ekonomska politika«, ki jo oglašujejo, povzročila gospodarski zastoj in je škodljiva. V tej luči je opozoril na povečevanje obsega davčnih utaj, visoko škodo z naslova gospodarskega kriminala in krepitev števila kršitev s področja plačila za delo.

Osem sindikalnih central je v ponedeljek predstavilo nabor ukrepov za izhod iz krize, katerih cilj je prehod od varčevanja k trajnostnemu razvoju in blaginji. Strukturne in gospodarske reforme morajo imeti uravnoteženo ekonomsko, socialno in okoljsko komponento, so prepričani.

Na GZS pa so ocenili, da predlogi sindikatov niso ne vzdržni ne odgovorni in da pomenijo podporo stari, dokazano napačni ekonomski politiki. »Če bi jih uresničili, bi krizo v Sloveniji le še poglobili, «so bili ostri.