V inšpekcijskih nadzorih delavec »zdaj talec zakonske prepovedi«

Sindikati in drugi za spremembo zakona, po kateri bi delovni inšpektorji lahko z ureditveno odločbo odredili zaposlitev.

Objavljeno
15. april 2016 11.47
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana – Čeprav so delovni inšpektorji od uveljavitve sprememb zakona o inšpekciji dela leta 2014 pridobili instrument prepovedi dela, če ugotovijo, da civilna razmerja vsebujejo elemente delovnega razmerja, pa v sindikatih in drugih organizacijah ugotavljajo, da sta ureditev in način ukrepanja v inšpekcijskih nadzorih povečala možnosti poglabljanja segregacije in diskriminacije na reguliranem trgu dela ter generiranja dodatnih kršitev. To je, kot opozarjajo, v nasprotju s cilji in nameni zakona o delovnih razmerjih.

»Namesto varovanja pravice šibkejše stranke je v inšpekcijskih nadzorih delavec zdaj talec zakonske prepovedi, izključen iz postopkov, v povsem podrejenem položaju in posledično neprimerno bolj izpostavljen osebnim in pravnim tveganjem izgube dela, kot pa je tveganjem prepovedi dela izpostavljen delodajale,« opozarjajo sindikati in drugi. »Informacijsko in komunikacijsko prednost stranke v nadzoru delodajalec v največji možni meri lahko zlorablja v svojo korist, ne nazadnje pa v imenu izpolnjevanja naložene prepovedi dela največkrat tudi izpostavlja delavca prekinitvi kakršnega koli delovnega razmerja.«

Pomanjkljivo in nezadostno urejen nadzor po njihovem lahko vodi do novih oblik kršitev delovnopravne zakonodaje in do nadaljnjega poslabšanja položaja tudi redno zaposlenih delavcev, saj nezakonita oblika pospešeno izriva zaposlitve reguliranega trga.

Podpisniki pisma Za spremembo o inšpekciji dela, med katerimi so med drugim zveza svobodnih sindikatov, Sindikat novinarjev Slovenije, Društvo novinarjev Slovenije, konfederaciji sindikatov 90 in Neodvisnost, konfederacija sindikatov javnega sektorja, Glosa, Mladi plus, Mirovni inštitut in Svetovalnica za migrante tako, kot pravijo, podpirajo dopolnitve 19. člena zakona o inšpekciji dela, ki so jih v parlamentarni postopek vložili poslanci stranke Združene levice konec marca. Inšpektorji naj bodo, dodajajo, pooblaščeni, da z ureditveno odločbo odredijo zaposlitev, v morebitnem pritožbenem postopku pa naj delodajalec dokazuje, da delovno razmerje ne obstaja.