Sindikati na protest s podporo opozicije

Konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je za četrtek sklicala protestno zborovanje za vsem dostopne kakovostne javne storitve.

Objavljeno
13. marec 2007 18.41
Zveza Svobodnih Sindikatov Slovenije je predstavila zakon o delovnih razmerjih
Ljubljana - Konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je za četrtek sklicala protestno zborovanje za vsem dostopne kakovostne javne storitve. Na opozorilnem shodu bo spregovoril tudi izvršni sekretar evropske konfederacije sindikatov Josef Niemiec. Ob koncu pa naj bi sprejeli deklaracijo, v kateri bodo izrazili svoje nestrinjanje s preveliko privatizacijo in liberalizacijo javnih storitev. Tokratni opozorilni shod podpirajo vse opozicijske stranke z izjemo SNS, nasprotuje pa mu koalicija.

S protestom do socialnega dialoga

Predsednik delavske zveze Socialnih demokratov Miloš Pavlica pravi, da v stranki proteste razumejo kot resno opozorilo sindikatov na procese privatizacije v zdravstvu in šolstvu. Protest podpirajo, ker je po besedah Pavlice blizu strankinim opozorilom na privatizacijo zdravstva in šolstva, ki je po njihovem nesprejemljiva. Pričakujejo, da bo vlada protest razumela kot potrebo po socialnem dialogu in poudaril, da morata zdravstvo in šolstvo ostati javna.

Nekateri protest podpirajo, drugi ne

"Sindikati tokrat nimajo izdelanega mnenja, kaj sploh hočejo in bi radi samo izvedli pritisk na vlado," meni predsednik SNS Zmago Jelinčič. Kot pravi, proteste sindikatov podpira takrat, ko imajo jasno izdelane načrte, protesti s tako široko usmeritvijo pa po mnenju Jelinčiča niso najboljši.

Poslanska skupina DeSUS se po besedah vodje Franca Žnidaršiča o protestu ne bo opredeljevala: "O tem se nismo pogovarjali in se tudi ne bomo. To so sindikalistične zadeve, o katerih se ne bomo opredeljevali." Svoje mnenje glede "enega in drugega predloga zakona" pa so že izrazili in ga za zdaj niso spremenili.

V poslanski skupini SLS se še niso opredelili, vendar pa vodja skupine Jakob Presečnik osebno dvomi v "smiselnost takšne manifestacije". Meni, da je "te zadeve potrebno urejati na drugačen način, tako kot je bilo začrtano, in sicer z dogovarjanjem".

Podpredsednik največje opozicijske stranke LDS Dušan Keber je povedal, da v stranki o opozorilnem shodu sindikatov sicer še niso razpravljali, vendar pa pravi, da LDS podpira vsa prizadevanja za ohranitev in izboljševanje javnega zdravstva. Kot pravi, je težko reči, da gre samo za interes sindikata, saj gre v primeru zdravstva za interes vseh ljudi.

V principu, ki ga uvaja vlada, po besedah Kebra vidijo posnemanje tistih držav, ki zmanjšuje obseg javnega financiranja. Ob tem opozarja, da "gre za proces, ki ni takoj viden, so pa to sidra ki bodo v naslednjih letih pripeljala do omejevanja pravic."

V NSi so po besedah vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata prepričani, da javno zdravstvo zaradi podeljevanja koncesij ali privatizacije ni ogroženo. V NSi shod sindikatov razumejo kot izražanje protesta proti zasebnemu zdravstvu oziroma proti pripravljenemu paketu zdravstvene zakonodaje kot tudi proti spremembam šolske zakonodaje, je dejal Horvat. Kot pravi Horvat, "cilj sprememb, ki se odvijajo, ni komercializacija zdravstvenih storitev, temveč zagotoviti bolnikom, da dobijo čim boljše zdravstvene storitve v kateri koli državi članici EU".

Do napovedanih četrtkovih protestov pa se še niso opredelili v koalicijski SDS. Po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Tanka bodo uradno stališče do protestov predstavili v četrtek.