Sindikati odpirajo še referendumsko fronto

Omejitve referendumskih sprememb bi sindikatom močno otežile razpisovanje referendumov o reformah.

Objavljeno
15. september 2012 01.16
Slovenija, Ljubljana, 13.06.2012 - slovesnost ob letossnji 20. obletnici drzzavnega sveta, na kateri je imel nagovor predsednik DS Blazz Kavccicc.Branimir SSTRUKELJ in Dussan SEMOLICC. Foto: Leon VIDIC/DELO
Majda Vukelić, Mario Belovič, notranja politika
Majda Vukelić, Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Sindikati z nelagodjem spremljajo priprave politične elite, da bi omejila pravico do referenduma. »Že lobiramo pri opoziciji. Dali jim bomo jasno vedeti, da je – če podprejo predlog NSi – to tiha podpora onemogočanju reprezentativnih sindikatov,« pravi Branimir Štrukelj.

Predlog sprememb referenduma na ustavni ravni za zdaj sicer še nima zadostne podpore poslancev (60 glasov). Bi pa štirje glasovi poslancev Nove Slovenije (NSi) lahko pomenili korak k ustavni večini, do katere za zdaj manjkata dva glasova. NSi za zdaj ne privoli v predvideni 35-odstotni kvorum za veljavnost referenduma. Zavzema se za to, da bi bilo za začetek referendumskega postopka nujnih 10.000, in ne le 2500 podpisov, ki bi jih predlagatelj moral zbrati v tednu dni. Če bi obveljal njihov predlog, potem bi bilo smiselno znižati kvorum, o čemer so se v NSi pripravljeni pogovarjati.

»Samo SLS je podprla naš predlog. Vse druge stranke so ga ocenile za pretežko oviro na tej poti. Prihodnji teden se bomo spet sestali, toda če v strankah nimajo poštenega in resnega namena, da bi iskali kompromisne rešitve, in bo vsaka stran vztrajala pri svojem, potem ni upanja na uspeh,« pravi Matej Tonin, vodja skupine, ki spremembe usklajuje. Če druge parlamentarne stranke ne bodo pripravljene na kompromis predlogom NSi, potem ta koalicijska stranka, tako meni Tonin, ne bo podprla ustavnih sprememb.

Štrukelj: Tega v nobenem primeru ne bomo sprejeli

Omejitve referenduma podpirajo tudi v opozicijski SD. Če bo vladajoči koaliciji uspelo zbrati dovolj – tudi opozicijskih – glasov, bi odpadlo tudi referendumsko glasovanje o reformah, ki je bilo v prejšnjem mandatu ključno orožje sindikatov, s katerim so ustavili reforme vlade. »Tako visok prag je usmerjen neposredno proti sindikatom, to je povsem nemogoč pogoj, da bi državljani, organizirani v sindikate, z referendumom lahko posegali v zakonodajni postopek,« meni predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Napoveduje, da tega v nobenem primeru ne bodo sprejeli in da bodo zahtevali razpravo na ekonomsko-socialnem svetu. To nam je včeraj potrdil tudi predsednik največje sindikalne centrale v državi ZSSS Dušan Semolič.

»Blokirali bi radi referendum, ki je korektiv odločitev politične elite, ki brani le svoje interese in interes gospodov iz Bruslja,« pravi Semolič. To bi bila po njegovem mnenju velika napaka, zato upa, da poslanci potrebne večine ne bodo zbrali. »Če bodo zaprli te ventile, bodo ljudje izrazili svoje nezadovoljstvo po precej bolj neprijazni poti.«

Pirnat za previdno poseganje v referendum

Rajko Pirnat
, dekan pravne fakultete v Ljubljani, ocenjuje, da je referendumska ureditev v Sloveniji prevelika omejitev parlamentarne demokracije, saj lahko onemogoči odločanje parlamenta pri tako rekoč vsakem zakonu. »V času krize je to še toliko bolj nevarno, saj zaradi nezadovoljstva ljudi lahko onemogoči reševanje krize.

Vendar je pri poseganju v ureditev referenduma nujna previdnost, saj je res, da mora ljudstvo (seveda ljudstvo predstavljajo različne interesne skupine) imeti glede najpomembnejših vprašanj možnost, da ustavi prenagljene odločitve državnega zbora,« pravi Pirnat.

Sam zagovarja ureditev, ki bi temeljila na ustavni omejitvi razpisa referenduma o zakonih, katerih neuveljavitev bi lahko povzročila neustavne posledice, zakonih, od katerih je precej odvisna stabilnost javnih financ, izvajanje mednarodnih obveznosti države ali obramba in varnost države, morda pa bi se našel še kakšen drug razlog. »Poleg tega se mi zdi sprejemljiva ureditev, ki bi otežila vlaganje zahtev za razpis referenduma, pomislek pa imam ob kvorumu, ki je sprejemljiv le, če ni previsok.«