Sindikati pričakujejo posluh za partnerstvo

Sindikati pričakujejo, da bo imel Žiga Turk, ki ga bo premier Janez Janša do konca tedna predlagal za ministra brez listnice, zadolženega za vodenje službe vlade za razvoj, posluh za socialno partnerstvo.

Objavljeno
06. februar 2007 16.48
Žiga Turk
Ljubljana - Sindikati pričakujejo, da bo imel Žiga Turk, ki ga bo premier Janez Janša do konca tedna predlagal za ministra brez listnice, zadolženega za vodenje službe vlade za razvoj, posluh za socialno partnerstvo. Kot je ocenil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, pričakujejo, da bo Turk razumel izzive, ki jih prinaša globalizacija, tudi upoštevaje usodo delavk in delavcev.

V ZSSS pričakujejo, da bo Turk upošteval ne samo interese kapitala in vlogo tehnologije, ampak tudi vlogo zaposlenih. Zato upajo, da bo našel čas tudi za srečanje s sindikati.

Podobna pričakovanja imajo v Pergamu. Kot je zpovedal predsednik Pergama Dušan Rebolj, pričakujejo, da bo Turk, ko bo zasedel položaj vodje službe, obvestil socialne partnerje, kako vidi nadaljevanje reform.

Od sodelovanja s socialnimi partnerji bo odvisna tudi ocena njegovega dela, je dejal Rebolj in poudaril, da je pomembno, ali Turk razume, da so reforme možne samo s soglasjem socialnih partnerjev in da ne smejo iti v smeri zniževanja pravic zaposlenih.

Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar ocenjuje, da bodo prihodnja pogajanja o reformah precej težka, saj tudi Turk sodi v mlado generacijo. A hkrati ocenjuje, da bodo korektna, saj tudi vlada počasni spoznava, da s "horuk" akcijami ne gre.

Ekonomisti ocenjujejo Turka pozitivno

Ekonomisti ocenjujejo predlog predsednika vlade Janeza Janše, da za ministra brez listnice, ki bo vodil službo vlade za razvoj, predlaga Žigo Turka, pozitivno. Po mnenju direktorja Ekonomskega inštituta Pravne fakultete v Ljubljani Franceta Križaniča gre za razvojno usmerjenega človeka, direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Janez Šušteršič pravi, da se kandidat za ministra spozna na zadeve.

Na prvi pogled kaže, da je premier Janez Janša dobro izbral, je ocenil Križanič. Po njegovih besedah gre za človeka, ki je razvojno usmerjen, ki se je ukvarjal z uvajanjem interneta na Slovenskem in ima organizacijske reference. Turk se zdi Križaniču na položaju vodje službe za razvoj primeren tudi kot koordinator in pospeševalec razvojne politike z različnih vidikov in v različnih ministrstvih. Pri tem je izpostavil ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ministrstvo za kulturo, ministrstvo za gospodarstvo ter deloma tudi ministrstvo za obrambo.

Janšev predlog se zdi pozitiven tudi Šušteršiču. "Ga poznam iz skupine, v kateri smo pisali nacionalni raziskovalni razvojni program," je izjavil in ocenil, da se Turk spozna na zadeve, je metodičen, logičen in sistematičen. Šušteršič pričakuje, da bo Turk pri svojem delu dal poudarek predvsem tistemu delu reform, ki se ukvarjajo s tehnologijo in visokim izobraževanjem.