Sindikati so se dogovorili z Virantom

Sindikati javnega sektorja so se z ministrom Virantom dogovorili, da se bodo začeli pogajati o dodatkih, v zameno pa bo vlada priznala obstoj sindikalnih predlogov glede uvrstitev v plačne razrede.

Objavljeno
12. december 2006 17.46
Ljubljana – Na razširjeni javni seji konference Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki je potekala v znamenju protestov zaradi neupoštevanja predlogov konfederacije glede plač v javnem sektorju in polemik z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom, je danes vendarle prišlo do premika. Z Virantom so se strinjali, da bodo podpisali za sredo predviden dogovor z vlado o začetku pogajanj o dodatkih, v zameno pa bo vlada v dogovoru priznala obstoj dveh sindikalnih predlogov glede uvrstitev v plačne razrede.

To pomeni, da bodo pogajanja o osnovnih plačah med pogajanji o dodatkih k plači zamrznjena oziroma da vlada ostaja pri svojih predlogih glede uvrstitev javnih uslužbencev v plačne razrede, enako velja za sindikate javnega sektorja in tudi za konfederacijo, ki ima drugačne predloge kot preostali sindikati javnega sektorja. Partnerji se bodo z dogovorom tudi zavezali, da ne bodo podajali novih, za njih bolj ugodnih predlogov za plačne razrede. Tako ostaja aktualen tudi v zadnjem času najbolj sporen predlog konfederacije za uvrstitev policistov v 22. plačni razred. Ko bi končali pogajanja o dodatkih, pa bi se lahko vrnili na pogajanja o plačnih razredih, sta se obe strani strinjali na današnji seji.

Potrč: Vlada naj ne dela razlik med sindikati


V SD pozivajo vlado, da zagotovi enakopravno sodelovanje vseh sindikatov pri določanju sistema plač v javnem sektorju. Socialni demokrati ne soglašajo z izhodišči, ki jih postavlja vlada za dosego sporazuma. Večina sindikatov, ne glede na število članov, ki so v njih včlanjeni, ni pravi kriterij za oceno, ali in kdaj je sporazum dosežen. Tak kriterij si je namreč določila vlada brez soglasja s sindikati, je vodja poslanske skupine SD Miran Potrč zapisal v izjavi za javnost.

Socialni demokrati menijo, da mora vlada vsem sindikatom zagotoviti enake pogoje sodelovanja. Minister za javno upravo Gregor Virant mora v pogajanja vključevati vse, ne pa izločati tistih, ki se z njegovimi stališči ne strinjajo, še meni Potrč.

Prah: Odločitev o stavki odvisna od Viranta

Odločitev Policijskega sindikata Slovenije (PSS) o stavki bo odvisna od ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki naj bi se v sredo udeležil seje sveta policijskega sindikata, je povedal predsednik PSS Branko Prah.

V sindikatu so zadovoljni z današnjim dogovorom o zamrznitvi pogajanj o plačnih razredih in nadaljevanju pogajanj o dodatkih, saj so po Prahovih besedah tako "ponovno odprta vrata za pogajanja in s tem vrata do vlade in ministra za javno upravo".

Kot je znano, je bil dogovor sprejet na današnji razširjeni javni seji konference Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki se je udeležil tudi Virant in vladna pogajalska skupina. Konfederacija sindikatov se je strinjala, da bo podpisala za sredo predviden dogovor z vlado o začetku pogajanj o dodatkih, v zameno pa bo vlada v dogovoru priznala obstoj dveh sindikalnih predlogov glede uvrstitev v plačne razrede.