Sindikati za odstop direktorice Seljakove, ki pa ne namerava oditi

Kriva je za nevzdržno stanje na inštitutu.

Objavljeno
28. oktober 2011 22.54
Posodobljeno
28. oktober 2011 22.54
T. L./STA
T. L./STA

LJUBLJANA – Direktorica Inštituta za varovanje (IVZ) zdravja Marija Seljak ne namerava odstopiti, saj »deluje v korist dejavnosti javnega zdravja, v dobro IVZ in si kljub težkemu finančnemu položaju IVZ, ki je posledica neureditve področja laboratorijske dejavnosti, prizadeva za ohranjanje delovnih mest vseh zaposlenih,« so sporočili iz IVZ.

Sindikati za odhod direktorice

K odstopu sta danes direktorico IVZ Seljakovo in predsednico sveta IVZ Mojco Gobec pozvala reprezentativna sindikata na IVZ, Sindikat zdravstva in socialnega varstva ter Fides. Menita namreč, da sta Seljakova in Gobčeva »soodgovorni za velikansko izgubo IVZ, sistematično uničenje laboratorijev IVZ in nasploh za nevzdržno stanje na inštitutu«. Po navedbah predsednic sindikatov Darje Turel in Evite Leskovšek pa je poziv podprla večina zaposlenih na IVZ.

Iz IVZ so v odzivu med drugim zapisali, da je vedno slabše finančno stanje laboratorija IVZ v zadnjih letih posledica zmanjšanja prihodkov iz javne službe in zmanjšanja prihodkov iz tržne dejavnosti. Zaradi zaostrenih razmer v gospodarstvu je bilo namreč tudi povpraševanje po teh storitvah manjše, ugotavljajo. Pri tem pa so se, dodajajo, istočasno povečali stroški: vpliv plačne reforme je bil prav v laboratorijski dejavnosti največji, saj so se plače v povprečju zvišale za več kot 20 odstotkov, so navedli.

Dodajajo, da zaradi težkega finančnega položaja laboratorija IVZ za sanitarno kemijo in sanitarno mikrobiologijo na dosedanji način »žal ne bosta mogla več delovati. Tega dejstva ni moč spremeniti.«

Bojijo se za zdravje prebivalstva

Ob tem poudarjajo, da je IVZ že od leta 2009 dalje na sejah sveta zavoda opozarjal, da je potrebna sistemska ureditev področja, in pripravil številne analize ter predloge za sistemsko ureditev področja.

Strahovi, da bi drugačna organizacija laboratorijev in njihovo povezovanje pomenila ogrožanje zdravja prebivalstva, so popolnoma neutemeljeni, še poudarjajo v IVZ. Pri razmišljanju o vplivu organizacije laboratorijev na kakovost živil, pitne vode in podobno pa je treba upoštevati, da laboratorij predstavlja le del sistema nadzora, še dodajajo.