Sindikati zagrozili s stavko

Ob izteku mandata začasnega direktorja Slovenskih železnic Aleša Tavčarja je šest reprezentativnih sindikatov zagrozilo z opozorilno stavko. Med vzroki so navedli, da predstavniki države v nadzornem svetu ne delujejo v interesu podjetja.

Objavljeno
07. oktober 2009 22.25
Ta tipologija vlaka je sicer prisotna na italijanski železniški mreži
Aleš Stergar
Aleš Stergar
Ljubljana - Ko je Aleš Tavčar zadnji dan svojega mandata zamenjal vodjo nepremičnin, je bil to formalni povod za zahtevo po sklicu izredne seje nadzornega sveta SŽ, ki bo prihodnji teden.

V zahtevi za sklic izredne seje je zapisano, da je generalni direktor Aleš Tavčar zadnji dan svojega začasnega mandata sprejel sklep in nezakonito zaposlil kader, ki je v SŽ prišel od zunaj. Predsednik NS SŽ Andrej Godec je za Delo povedal, da je uprava samostojna in odgovarja za svoja dejanja. Prav pa se mu zdi, da NS to pogleda in na podlagi pravnega mnenja odloči o prihodnosti delovanja uprave.

S spremembo statuta, ki jo je vlada sprejela letos poleti, je sicer omogočeno, da uprava takšno odločitev sprejme. Je pa bilo delo poslovodstva ves čas začasnega vodenja ovirano. Ker gre za zaposlitev Nataše Turšič za vodjo nepremičninskih poslov v SŽ, je treba ponoviti, da je bil sklep o zamenjavi pripravljen že v času, ko je SŽ vodil Matic Tasič, a ga do spremembe statuta ni bilo mogoče sprejeti.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela