Sindikati zahtevajo umik predloga zamrznitve pokojnin

Lukič: Za evro, ki bo šel za socialno državo, bosta šla dva evra v banke. Kmetič (ZSUS): Erjavca lažnivi manipulator. 

Objavljeno
07. oktober 2013 17.06
uho/Demenca
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana -  V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so danes izrazili protest zoper predlog zakona o izvrševanju proračunov (Zipro) za prihodnji dve leti oz. nadaljnje »zamrzovanje socialne države«, ki se je začelo z zakonom o uravnoteženju javnih financ b Janševi vladi.

Predlog Zipra namreč predvideva nadaljnjo zamrznitev pokojnin, transferjev posameznikom in gospodinjstvom ter letnega dodatka za upokojence, je spomnil Goran Lukič. Usklajeval se bo le osnovni znesek minimalnega dohodka, je dodal.

Takšna pot ni pravilna, je poudaril Lukič, to stališče pa je podprl z nekaterimi statističnimi podatki. Med drugim je izpostavil, da se povprečna neto starostna pokojnina v zadnjih letih znižuje. Po zadnjih podatkih znaša 615,67 evra, kar je le devet evrov nad pragom tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo, je pojasnil.

»Dodatno alarmanten«, tako sindikalist, je podatek, da se je število upokojencev, ki prejemajo pokojnino, nižjo od 600 evrov in torej živijo pod pragom tveganja revščine, od avgusta 2009 do avgusta letos zvišalo za skoraj 36.000 na 221.983.

Lukiču se zdi nesprejemljivo, da bo šlo za dokapitalizacijo bank po negativnem scenariju Urada RS za makroekonomske analize in razvoj 2,4 milijarde evrov, medtem ko predlog proračuna za prihodnje leto za transferje posameznikom in gospodinjstvom predvideva 1,3 milijarde evrov. »To pomeni, da bosta šla ob vsakem evru, ki bo šel za socialno državo, dva evra v banke,« je bil oster.

Da je početje vlade nesprejemljivo, se je strinjal tudi sekretar Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Miloš Mikolič. Pokojnine realno padajo, je opozoril. Po njegovih besedah trenutno glede na povprečno plačo dosegajo le 57 odstotkov, kar je daleč od 70, 72 odstotkov, o katerih je bilo govora pred leti, je dejal.

Skladno s tem je izrazil protest proti določbam predlaganega Zipra, ki predvidevajo zamrznitev pokojnin, in zahtevo, da se črtajo.

Kmetič: Napovedujemo množične proteste

V Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije (ZSUS) so ogorčeni nad predlagano zamrznitvijo pokojnin ob proračunu za prihodnji dve leti. Če bo to sprejeto, v zvezi napovedujejo množične proteste, je na današnji novinarski konferenci opozoril predsednik ZSUS Slavko Kmetič.

Po Kmetičevih besedah je javnost v zadnjem času priča lažem, zavajanju in manipulacijam glede položaja upokojencev in njihovih pokojnin. »Bili smo šokirani, ko smo izvedeli, da so se na vladi pogovarjali o znižanju pokojnin, kar so potem zanikali,« pravi ogorčeno Kmetič in dodaja, da so bili v enem tednu priča petim različnim izjavam predstavnikov vlade, kot da bi šlo za pet različnih vlad.

Kmetič: Erjavec je lažnivi manipulator

Svojo kritično ost je Kmetič naperil predvsem proti prvaku Desus Karlu Erjavcu, ki ga je označil za »lažnivega manipulanta«, ko pridobiva glasove upokojencev, potem pa zanje nič ne naredi. Ob tem je spomnil na vlado Janeza Janše, ki je za to leto predvidela 50 milijonov evrov za usklajevanje pokojnin. Ko pa je Janševa vlada padla, je bil Erjavec »modro tiho«, je poudaril Kmetič in dodal, da v tem letu razen v februarju »za par centov« ni bilo nobenih usklajevanj.

Erjavcu tudi očita, da sicer govori, da rešuje slovenske pokojnine in upokojence, kar pa je po njegovem ne drži. Prav tako ocenjuje kot laž navedbe, da hoče pokojnine zmanjšati EU. »Pokojnine so pogodbena oz. zajamčena ustavna kategorija in ne socialna,« je jasen Kmetič. To je ponazoril s primerom Grčije, ki kljub bankrotu ni zmanjšala niti zamrznila pokojnin, kot je to storila Slovenija v času vlade Boruta Pahorja.

Kmetič ogorčen tudi nad Kožuh Novakovo

A Kmetiču se zdi še huje, da predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ko nastopa v vlogi zaščitnika upokojencev, predlaga uvedbo kriznega davka v zameno, da se ne zmanjšajo pokojnine. »Pri tem se človek sprašuje, ali je ta Slovenija dejansko narobe svet,« poudarja Kmetič.

Da so slovenski upokojenci razdrobljeni in nimajo podpore, pa je opozoril Lojze Letnar iz zveze sindikatov prometa in zvez. Kot je dejal, je njihov sindikat nastal prav zaradi »slabega branjenja upokojencev s strani Desus, raznih upokojenskih sindikatov v okviru zvez in upokojenskih društev«.

Slovenija je po mnenju sogovornikov na razpotju in pred hudimi časi. Javne finance so v bankrotu in če ne bomo imeli ustrezne državne politike, bodo po Kmetičevih besedah ogrožene pokojnine, pa tudi plače državnih uslužbencev.

Zato zveza predlaga predsedniku države Borutu Pahorju in vladi Alenke Bratušek, da skličeta nacionalni organ, kjer naj bi odpirali prava vprašanja, iskali prave odgovore in rešitve. V ZSUS si namreč želijo takšno vlado, ki bo delala »v korist upokojencev in ne za davčne oaze«.