Šinkovec zapustil Klinični center

Jože Šinkovec, ki so ga lani pretepli v romskem naselju v Dečji vasi, je zapustil ljubljanski KC. Četrtna skupnost Šentvid pri Ljubljani pa je na redni seji razpravljala o sožitju z družino Strojan.

Objavljeno
18. januar 2007 23.20
Ljubljana- Jože Šinkovec, ki ga je eden izmed prebivalcev romskega naselja Dečja vas pri Ambrusu oktobra lani pretepel, je v sredo zapustil ljubljanski Klinični center (KC). V KC so povedali, da Šinkovec, ki je bil dolgo v komi, nadaljuje zdravljenje na Inštitutu za rehabilitacijo Soča, je poročala TV Slovenija.

Kot je znano, je eden izmed prebivalcev Dečje vasi, sicer Slovenec po rodu, oktobra lani napadel Jožeta Šinkovca iz Ambrusa, kar je povzročilo hude napetosti med krajani Ambrusa in romsko družino Strojan, med katerimi je posredovala tudi policija.

Romi so takrat začasno zapustili svoja bivališča in se iz strahu pred maščevanjem zatekli v gozd. Krajani Ambrusa v občini Ivančna Gorica so zatem od oblasti zahtevali dokončno preselitev tamkajšnjih Romov na ustreznejšo lokacijo "zaradi varnostnih in ekoloških razlogov".

Šentvidčani o Strojanovih

Četrtna skupnost Šentvid pri Ljubljani se jesestala na redni seji, na kateri naj bi govorili tudi o sožitju z družino Strojan. Ta se je 24. decembra lani preselila na začasno lokacijo na obrobju Ljubljane, v prostore logističnega centra Roje, last ministrstva za obrambo.

Kot je povedal predsednik četrtne skupnosti Bogomir Polajnar (SDS), s Strojanovimi zaenkrat niso imeli nobenih težav.

Kot je znano, so se člani četrtne skupnosti 4. januarja zbrali na izredni seji, saj so želeli odgovor na vprašanje, kako dolgo bo družina Strojan ostala v Rojah. Krajani so na sejo povabili tudi predstavnike vlade in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, od predstavnikov oblasti pa so želeli zagotovilo, da so Strojanovi v Šentvidu le začasno.

Muhič: Zemljišča romskega naselja ni mogoče prodati oz. kupiti

Zemljišče v romskem naselju Žabjak v občini Novo mesto je opredeljeno kot kmetijsko - gozdna površina, na njem pa so tudi črne gradnje tam živečih Romov. Novomeški župan Alojz Muhič je danes dejal, da posledično to zemljišče ni mogoče prodati oz. kupiti. Vodstvo občine se je s predstavniki ministrstva za obrambo v sredo pogovarjalo o nekaterih zemljiščih, ki so še v lasti države in so namenjena prodaji.

Muhič je pojasnil, da bi moralo, glede na zakon, ministrstvo za obrambo že pred leti zagotoviti prenos tega zemljišča na Sklad kmetijskih zemljišč. Tak prenos pa sedaj ni možen, saj so na zemljišču romske črne gradnje. "Ministrstvo za obrambo tako zemljišča ne more prodati, mi pa ga ne moremo kupiti", je dejal Muhič.

Kot dodaja, bo zato v prostorskih aktih najprej potrebno določiti namembnost tega zemljišča oz. ga opredeliti kot stavbno zemljišče. Prostorske akte naj bi sprejeli do jeseni. "Ko bo to urejeno, bomo videli, za kakšne namene bomo to zemljišče uporabili. Mislim, da bo tam industrijsko območje, zato Romi tja ne sodijo", je poudaril Muhič.

V sklopu prostorske ureditve bodo morali v občini zato rešiti tudi problem nastanitve Romov. Po mnenju Muhiča bi bilo najbolje, če bi jih razselili po okoliških naseljih.